Eigen pensioen opbouwen

Wil je zelf een eigen pensioen opbouwen? Dan kun je sparen op een lijfrenteverzekering of bankspaarproduct. Sparen.nl schrijft geregeld over aanvullend pensioen opbouwen. Deze blogartikelen staan in onderstaand overzicht weergegeven. Hoe pensioen opbouwen? Lees het hier.

Artikelen en achtergrond Eigen pensioen opbouwen

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Redactie Sparen.nl

Vrijwel alle Nederlandse werknemers vragen zich tijdens hun loopbaan meer dan eens af hoeveel pensioen ze moeten opbouwen om later van rond te komen. Deze vraag is echter moeilijk te beantwoorden, omdat het antwoord afhangt van meerdere factoren. Neem bijvoorbeeld je uitgavenpatroon en wensen: wil je na je pensioen veel gaan reizen, of wil je juist eerder stoppen met werken? Je zult meer pensioen op moeten bouwen wanneer je een van de twee of beide vragen positief beantwoordt. Daarentegen heb je relatief minder pensioen nodig wanneer je na je pensioen kleiner wilt gaan wonen.

Lees verder

Lijfrente omzetten in banksparen

Redactie Sparen.nl

Tot 2008 konden consumenten alleen via een lijfrenteverzekering zelf een aanvullend pensioen opbouwen. Met de komst van de Wet Banksparen veranderde dit. De bankspaarrekening werd een alternatief voor de lijfrenteverzekering. Door nu je oude lijfrenteverzekering om te zetten, verhoog je mogelijk het rendement. Hier lees je wat de mogelijkheden zijn en wanneer het omzetten van een lijfrenteverzekering in banksparen verstandig is. Tip! In het artikel ‘Verschil banksparen en lijfrente’ vind je een overzicht van de verschillen tussen banksparen en lijfrente verzekeren.

Lees verder

Pensioenopbouw na ontslag

Redactie Sparen.nl

Word je ontslagen en kom je in de werkloosheidwet (WW) terecht, dan bouw je geen pensioen meer op bij een werkgever. Je bent namelijk niet meer in dienst bij een werkgever die pensioenpremie voor je stort. Hierdoor kan een pensioenbreuk ontstaan, waardoor je later wellicht een te lage pensioenuitkering ontvangt. Hoe groot de pensioenschade is, hangt natuurlijk af van de werkloosheidsduur en de hoogte van het salaris. Ben je maar kort werkloos en kun je weer snel deelnemen aan een nieuwe pensioenregeling bij een nieuwe werkgever, dan blijft de schade beperkt. Duurt de werkloosheidsperiode langer, dan neemt ook het pensioengat toe.

Lees verder

Hoe kun je een pensioengat dichten?

Redactie Sparen.nl

Pensioenexperts stellen dat 70 procent van je laatstverdiende brutoloon voldoende is om tijdens je pensioen van rond te komen. Door uiteenlopende omstandigheden komt het echter vaak voor dat je dit percentage niet haalt, bijvoorbeeld wanneer je werkgever geen pensioenregeling aanbiedt. Mocht je tijdens je loopbaan minder pensioen opbouwen dan nodig, dan is er sprake van een pensioengat. Maar hoe kun je dit pensioentekort aanvullen?

Lees verder

Bankspaarrekening openen

Redactie Sparen.nl

Op een bankspaarrekening kun je zelf sparen voor een aanvullend pensioen of een reeds opgebouwd pensioen uit laten keren. Het openen van een bankspaarrekening is echter wat ingewikkelder dan het openen van een gewone spaarrekening. Dat komt omdat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een bankspaarrekening als een complex financieel product beschouwt. Maar waarom is een bankspaarrekening complex en waar moet je dan zoal op letten bij het openen van een bankspaarrekening?

Lees verder