Banksparen of lijfrente?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 10 februari 2015

Banksparen en lijfrente verzekeren: het zijn twee verschillende manieren om geld opzij te zetten voor een aanvullend pensioen. De meeste (fiscale) regels van banksparen en lijfrente verzekeren komen overeen, maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen. Waar kun je nu het beste voor kiezen: banksparen of lijfrente?

Lijfrente banksparen - Persoonlijke keuze

De keuze tussen banksparen of lijfrente is persoonlijk en hangt deels af van je situatie. Wil je bijvoorbeeld bepaalde risico’s, zoals het langlevenrisico, verzekeren? Dan ligt een lijfrente voor de hand. Een lijfrente keert uit tot het moment je overlijdt, ongeacht hoe oud je wordt. Bij banksparen daarentegen keert de bank het gespaarde tegoed in een bepaald aantal jaren uit. Leef je langer dan de afgesproken periode, dan ontvang je niet langer een uitkering.

Daar staat wel tegenover dat je nabestaanden bij een lijfrenteverzekering niets ontvangen wanneer je overlijdt voordat je het opgebouwde bedrag hebt ontvangen, tenzij je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Bij een bankspaarrekening ontvangen je nabestaanden wel het resterende bedrag indien je overlijdt.

Tip! Wil je weten waarin een bankspaarrekening verschilt ten opzichte van een lijfrenteverzekering? In het artikel ‘Verschil banksparen en lijfrente’ vind je alle verschillen op een rij.

Kiezen tussen banksparen en lijfrente

Het is verstandig om beide producten goed met elkaar te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt. Let hierbij onder meer op:

  • Aanvullende kosten
  • Rendement
  • Zekerheid van uitkering
  • Gevolgen bij ziekte, werkloosheid en overlijden

Het beste is dus om voor jezelf vooraf een goede afweging te maken. Overigens is het mogelijk om van een lijfrenteverzekering over te stappen naar een bankspaarrekening. Houd er wel rekening mee dat dit kosten met zich meebrengt en dat de kosten zo hoog kunnen zijn dat overstappen niet de moeite loont. Laat je daarom goed informeren door een financieel adviseur voordat je besluit om over te stappen.