Maximum pensioensparen, hoeveel is dat?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 10 januari 2015

Bouw je via je werkgever een aanvullend pensioen op of spaar je zelf voor een aanvullend inkomen tijdens je pensioen, dan profiteer je van een belastingvoordeel. Het lijkt daarom aantrekkelijk om zoveel mogelijk pensioen op te bouwen. De Belastingdienst steekt hier echter een stokje voor. Er geldt namelijk een maximum bedrag wat betreft pensioensparen. Maar hoe hoog is de maximale pensioenopbouw?

Maximale pensioenopbouw zelf sparen

Wanneer je via je werkgever geen of onvoldoende pensioen opbouwt, kun je zelf fiscaal vriendelijk sparen voor een aanvullend pensioen. Het maximale bedrag dat je jaarlijks zelf fiscaal vriendelijk mag opbouwen voor een aanvullend pensioen, noem je jaarruimte. Hoe hoog je jaarruimte precies is, hangt onder meer af van je inkomen. Daarnaast heb je nog de mogelijkheid om niet-gebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar alsnog te benutten via de reserveringsruimte. Op de site van de Belastingdienst bereken je heel eenvoudig hoeveel jaar- en/of reserveringsruimte je precies hebt.

Pensioensparen maximum via werkgever

Hoeveel pensioen je maximaal via je werkgever mag opbouwen, hangt af van de pensioenregeling. De meest voorkomende pensioenregeling is de middelloonregeling, waarbij je gemiddelde verdiende salaris tijdens je loopbaan de hoogte van je pensioen bepaalt. Een andere veelvoorkomende pensioenregeling is de eindloonregeling. Hierbij hangt je uiteindelijke pensioen af van het laatst verdiende loon.

In tabel 1 vind je een overzicht van de maximale pensioenopbouw per pensioenregeling.

Jaartal Middelloonregeling Eindloonregeling
2013 2,25 procent 2 procent
2014 2,15 procent 1,9 procent
2015 1,875 procent 1,657 procent

Let op: Vanaf 2015 is het niet meer mogelijk om fiscaal vriendelijk pensioen op te bouwen over het deel van je inkomen dat boven de 100.000 euro uitkomt.