Belastingvrij sparen voor pensioen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 12 mei 2015

Wanneer je werkgever geen of slechts een beperkte pensioenregeling aanbiedt, kun je zelf belastingvrij sparen voor een aanvullend pensioen. Maar hoe doe je dat en hoeveel mag je zelf belastingvrij sparen voor je pensioen?

Hoe belastingvrij sparen voor pensioen?

Zelf belastingvrij sparen voor een aanvullend pensioen doe je op een bankspaarrekening of een lijfrenteverzekering. Je stort hier tijdens je loopbaan eenmalig of periodiek een bedrag op, dat de bank of verzekeraar na je pensioen in termijnen uitkeert.

Een bankspaarrekening en een lijfrenteverzekering zijn dus twee manieren waarop je belastingvrij een aanvullend pensioen kunt opbouwen. Er bestaan echter enkele belangrijke verschillen tussen deze twee vormen. In het artikel ‘Verschil banksparen en lijfrente’ vind je een overzicht van deze verschillen.

Pensioensparen belasting - Wat houdt het voordeel in?

Het belastingvoordeel van zelf pensioensparen is tweeledig. Allereerst mag je de ingelegde bedragen aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Je geeft bij de belastingaangifte aan dat je een bepaald bedrag hebt gespaard voor een aanvullend pensioen. Vervolgens krijg je bij de belastingteruggave het bedrag dat je eerder aan inkomstenbelasting betaalde, teruggestort op je rekening. Je betaalt de inkomstenbelasting pas op het moment je met pensioen bent. Aangezien voor gepensioneerden lagere belastingtarieven gelden, houd je een hoger nettobedrag over.

Daarnaast rekent de Belastingdienst de opgebouwde bedragen niet tot je eigen vermogen in box 3. Hierdoor betaal je geen vermogensrendementsheffing over je aanvullend pensioen. 

Hoeveel belastingvrij pensioensparen?

Hoeveel je precies belastingvrij mag sparen voor je aanvullend pensioen, hangt af van je pensioentekort. Dit is het bedrag dat je minder aan pensioen opbouwt dan volgens de overheid wenselijk is om na je pensioen van te leven. Het bedrag dat in een bepaald jaar aan pensioentekort ontstaat, heet jaarruimte. Daarnaast mag je met terugwerkende kracht de niet-benutte jaarruimten van de afgelopen zeven jaar gebruiken, de zogenoemde reserveringsruimte.

Tip! Met de Rekenhulp van de Belastingdienst bereken je zelf hoe groot je jaar- en reserveringsruimte is. Zo weet je precies hoeveel je maximaal belastingvrij kunt sparen voor een aanvullend pensioen.