Lijfrente omzetten in banksparen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 23 mei 2015

Tot 2008 kon je alleen via een lijfrenteverzekering zelf een aanvullend pensioen opbouwen. Met de komst van de Wet Banksparen veranderde dit. De bankspaarrekening werd een alternatief voor de lijfrenteverzekering. Door nu je oude lijfrenteverzekering om te zetten, verhoog je mogelijk het rendement en spaar je voor een aanvullend pensioen op een bankproduct in plaats van een verzekering. Maar wat zijn de mogelijkheden en wanneer is het omzetten van een lijfrenteverzekering in banksparen verstandig?

Tip! In het artikel ‘Verschil banksparen en lijfrente’ vind je een overzicht van de verschillen tussen banksparen en lijfrente verzekeren.

Vrijkomende lijfrente omzetten banksparen

Er zijn drie situaties waarin je je lijfrente kunt omzetten naar banksparen:

  • Als je lijfrenteverzekering de einddatum bereikt en je het opgebouwde tegoed periodiek wilt laten uitkeren.
  • Als je lijfrenteverzekering de einddatum bereikt en je de opbouwfase wilt verlengen.
  • Als je lijfrente nog niet de einddatum heeft bereikt.

Welke situatie ook van toepassing op je is, het is altijd verstandig contact op te nemen met een financieel adviseur om te kijken of het voordelig is om je lijfrente om te zetten naar banksparen.

Hoe lijfrente omzetten in banksparen?

In alle gevallen zet je de lijfrentewaarde over door eerst een geschikte bankspaarrekening te openen. Vervolgens verzoek je de verzekeraar je opgebouwde lijfrentetegoed over te maken naar deze geopende bankspaarrekening. Dit noem je de kapitaaloverdracht van je lijfrente.

Vind de kapitaaloverdracht niet plaats, maar laat je het opgebouwde tegoed eerst op je betaalrekening uitkeren? Dan ziet de Belastingdienst dit als afkoop en betaal je direct inkomstenbelasting en revisierente. Nadat je het verzoek indient, wisselen de verzekeraar en bank de benodigde gegevens uit, om de overdracht vervolgens af te ronden. Het opgebouwde lijfrentetegoed staat dan binnen enkele dagen op je nieuwe bankspaarrekening.

Let op: Houd er rekening mee dat er advies-, afsluit- en eventueel bemiddelingskosten verbonden zijn aan het openen van een nieuwe bankspaarrekening. Bereken van tevoren goed of de kosten opwegen tegen de opbrengsten. Zo kom je er namelijk achter of het omzetten van je lijfrentepolis rendabel is of niet. Daarnaast speelt ook de waarde van je lijfrente een rol bij of omzetten rendabel is. Levert omzetten naar banksparen wel meer op of ontvang je bij je verzekeraar wellicht een hogere uitkering? Dit zijn allemaal zaken die je mee kunt nemen in je afweging om je lijfrentepolis om te zetten naar banksparen.