Mijn lijfrente komt vrij, wat nu?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 28 april 2015

Heb je een aanvullend pensioen opgebouwd met een lijfrentepolis, en komt deze lijfrente binnenkort vrij? Dan kun je twee dingen doen: de vrijgekomen lijfrente in termijnen laten uitkeren of de vrijgekomen lijfrente verder laten groeien. Maar wat houden beide opties precies in en wanneer kies je nu voor welke optie?

Lijfrente komt vrij – Uitkeren in termijnen

Wanneer je binnenkort met pensioen gaat, kun je je vrijkomende lijfrentekapitaal gebruiken om je pensioenuitkering aan te vullen. Je zet het opgebouwde lijfrentetegoed dan om in een uitkerend pensioenproduct. Je verzekeraar stort het volledige lijfrentekapitaal in een nieuw pensioenproduct (kapitaaloverdracht), van waaruit je periodiek uitkeringen ontvangt. Over deze uitkeringen betaal je inkomstenbelasting.

Bij het kiezen van een uitkerend pensioenproduct heb je de keuze tussen een lijfrente en een bankspaarrekening. Welke mogelijkheid voor jou het best is, hangt af van je wensen en je financiële situatie. Meer hierover lees je in het artikel verschil banksparen en lijfrente.

Lijfrente valt vrij – Verder laten groeien

Heb je het vrijgekomen lijfrentekapitaal nog niet direct nodig? Dan kun je de uitkeringen tijdelijk uitstellen. Je kunt ervoor kiezen om de looptijd van je huidige lijfrenteverzekering te verlengen, maar je mag ook een lijfrentepolis bij een andere verzekeraar of een bankspaarrekening bij een andere bank openen. Je ontvangt dan op een later moment alsnog aanvullende pensioenuitkeringen. Houd er wel rekening mee dat je uiterlijk 31 december van het vijfde jaar na het jaar waarin je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt start met uitkeren.

Lijfrentekapitaal komt vrij, wat moet ik doen?

Omdat de keuze van uitkeren of verder laten groeien afhangt van je persoonlijke situatie en wensen, is het moeilijk om te vertellen wat wanneer de beste optie is. Doorgaans ligt het voor de hand om verder te sparen wanneer je nog niet met pensioen gaat. In dat geval ontvang je immers nog een inkomen. De vrijgekomen lijfrente periodiek uitkeren is gebruikelijker als je binnenkort met pensioen gaat. De uitkerende bedragen vormen dan een aanvulling op je AOW-uitkering.

Let op: Lijfrentepolissen die onder het oude regime vallen (dit zijn lijfrentes waarvan de eenmalige storting voor 1992 heeft plaatsgevonden of waarvan de periodieke premies voor 16 oktober 1990 begonnen zijn), hebben twee aanvullende opties. Deze vrijkomende lijfrentes kun je namelijk fiscaal vriendelijk schenken aan een (klein)kind of het kapitaal volledig laten uitkeren. Dit laatste is fiscaal gezien echter niet voordelig, aangezien de kans groot is dat je dan in het hoogste belastingtarief valt en dat je vermogensrendementsheffing moet gaan betalen.