Sparen voor vervroegd pensioen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 08 maart 2015

Nu de AOW-leeftijd toeneemt, willen veel mensen vervroegd met pensioen. Maar dan moet je financiële situatie dit uiteraard wel toelaten. Je krijgt immers pas AOW vanaf de pensioengerechtigde leeftijd. Je kunt een vervroegd pensioen financieren via je werkgeverspensioen, maar dan daalt je maandelijkse pensioenuitkering sterk. Als je voldoende inkomen wil hebben tijdens je (vervroegd) pensioen is het slim op tijd te beginnen met sparen. Maar hoe pak je dat aan?

Hoe sparen voor vervroegd pensioen?

Sparen voor een vervroegd pensioen doe je het beste op een bankspaarrekening of lijfrente. Hiermee spaar je fiscaal vriendelijk voor een aanvullende pensioenuitkering, mits je over jaar- en/of reserveringsruimte beschikt. Dit wil zeggen dat je minder pensioen opbouwt dan noodzakelijk. Op de website van de Belastingdienst bereken je eenvoudig je jaar- en reserveringsruimte. Zo weet je direct hoeveel je jaarlijks maximaal mag sparen op een bankspaarrekening of lijfrentepolis.

Let op: Wil je voor je pensioengerechtigde leeftijd het opgebouwde tegoed deels uitkeren? Dan moet je de uitkeringen spreiden over twintig jaar plus het aantal jaren dat je eerder met pensioen gaat. 

Sparen voor vervroegd pensioen op spaarrekening of deposito

Heb je geen jaar- en reserveringsruimte? Dan is een reguliere spaarrekening een goede manier om te sparen voor je vervroegd pensioen. Het voordeel hiervan is dat je zelf bepaalt hoeveel je spaart, er geldt geen maximum. Daarnaast kun je het geld altijd weer opnemen als je het toch ergens anders voor nodig hebt. Het nadeel is echter dat je niet van het belastingvoordeel profiteert.

Heb je al een groter bedrag beschikbaar dat je opzij wilt zetten voor je vervroegd pensioen? Dan kun je kiezen voor een deposito. Het geld dat je hierop spaart, zet je voor een aantal jaar vast. Als het geld vrijkomt en je met vroegpensioen gaat, stort je het op je reguliere spaarrekening.

Tip! Kies je voor een spaarrekening of deposito? Loop dan geen rente-inkomsten mis! Hier kun je direct de rente op spaarrekening vergelijken of vind hier de hoogste deposito rente voor de looptijd van jouw keuze.

Hoeveel geld nodig om eerder te stoppen met werken?

Hoeveel geld je nodig hebt om vervroegd met pensioen te kunnen, verschilt per persoon. Bepaal eerst voor jezelf hoeveel geld je maandelijks nodig hebt om rond te komen tijdens je vervroegd pensioen en hoeveel jaar je eerder met pensioen wilt. Kijk daarna hoeveel geld je eventueel krijgt vanuit je werkgeverspensioen als je eerder stopt met werken. Zo weet je precies hoeveel geld je zelf moet sparen.