Bankspaarrekening openen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 07 januari 2015

Met een bankspaarrekening spaar je zelf voor een aanvullend pensioen of laat je een reeds opgebouwd pensioen uitkeren. Het openen van een bankspaarrekening is echter wat ingewikkelder dan het openen van een gewone spaarrekening. Dat komt omdat de AFM een bankspaarrekening als een complex financieel product beschouwt. Maar waarom is een bankspaarrekening complex en waar moet je dan zoal op letten bij het openen van een bankspaarrekening?

Openen bankspaarrekening complex?

De AFM beschouwt een bankspaarrekening als complex financieel product omdat het bepaalde fiscale spelregels kent en daardoor aan de enkele voorwaarden moet voldoen. In de praktijk blijkt dat lang niet alle consumenten op de hoogte zijn van deze regels. Daarom vindt de AFM het verstandig dat consumenten advies inwinnen voordat ze een bankspaarrekening openen.

Uiteraard brengen banken kosten voor dit advies in rekening. Voorheen verwerkte de bank deze advieskosten in het rentepercentage dat het vergoedde. Je ontving dus een lagere rentevergoeding, maar je betaalde geen losse advieskosten. Sinds 2013 brengen banken de kosten voor advies verplicht apart in rekening. Zo zie je direct hoeveel je exact betaalt voor het advies.

Tip! Indien je zelf voldoende kennis hebt over bankspaarrekeningen, kun je ervoor kiezen om de bankspaarrekening ‘execution only’ te openen. Dit houdt in dat je de bank alleen de opdracht geeft om een bankspaarrekening te openen, zonder dat je hierover advies inwint. De execution only bankspaarrekening is echter niet bij alle banken te openen.

Bankspaarrekening openen – Waarop letten?

Voordat je zelf een bankspaarrekening opent, is het verstandig eerst alle bankspaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden te vergelijken. Zo zie je direct bij welke bank je uiteindelijk het hoogste rendement behaalt. Let bijvoorbeeld op onderstaande zaken:

  • Krijg je een vaste of variabele rente?
  • Hoe hoog zijn de advies- en afsluitkosten?
  • Brengt de bank kosten in rekening voor het uitkeren van opgebouwd pensioen?
  • In welke termijnen kan ik een uitkering ontvangen?
  • Is er sprake van een minimale uitkering?

Het hangt van je persoonlijke wensen en voorkeuren af welke bankspaarrekening het beste bij je past.