Wet banksparen

In de Wet banksparen, die in 2008 is aangenomen, staan alle regels banksparen vastgelegd. Deze wet zorgt er onder meer voor dat je via een bank fiscaal vriendelijk kunt sparen of beleggen voor een aanvullend pensioen. Uitleg en het laatste nieuws over de wet banksparen, lees je hier.

Artikelen en achtergrond Wet banksparen

Bankspaarrekening openen

Redactie Sparen.nl

Op een bankspaarrekening kun je zelf sparen voor een aanvullend pensioen of een reeds opgebouwd pensioen uit laten keren. Het openen van een bankspaarrekening is echter wat ingewikkelder dan het openen van een gewone spaarrekening. Dat komt omdat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een bankspaarrekening als een complex financieel product beschouwt. Maar waarom is een bankspaarrekening complex en waar moet je dan zoal op letten bij het openen van een bankspaarrekening?

Lees verder

Kosten banksparen verschillen enorm per bank

Redactie Sparen.nl

De kosten voor het openen van een bankspaarrekening verschillen enorm per bank, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Zo betaal je bij ING Bank 15 euro afsluitkosten, terwijl de kosten bij SNS 250 euro bedragen. Daarnaast ben je bij SNS ook nog eens verplicht om 500 euro voor advies te betalen. Hierdoor komen de totale kosten voor het openen van een bankspaarrekening bij de onlangs genationaliseerde bank op 750 euro. Als verklaring voor de hoge kosten meldt SNS dat de kosten voor het afsluiten van een bankspaarrekening gebaseerd zijn op de interne kosten die SNS bank hiervoor maakt. “Hoe andere partijen tot hun prijs komen, daar kunnen wij niet over oordelen”, aldus de staatsbank.

Lees verder