Kosten banksparen verschillen enorm per bank

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 01 maart 2013

De kosten voor het openen van een bankspaarrekening verschillen enorm per bank, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Zo betaal je bij ING Bank 15 euro afsluitkosten, terwijl de kosten bij SNS 250 euro bedragen. Daarnaast ben je bij SNS ook nog eens verplicht om 500 euro voor advies te betalen. Hierdoor komen de totale kosten voor het openen van een bankspaarrekening bij de onlangs genationaliseerde bank op 750 euro.

Als verklaring voor de hoge kosten meldt SNS dat de kosten voor het afsluiten van een bankspaarrekening gebaseerd zijn op de interne kosten die SNS bank hiervoor maakt. “Hoe andere partijen tot hun prijs komen, daar kunnen wij niet over oordelen”, aldus de staatsbank.

Wat opvalt, is dat de meeste banken waarbij je lage kosten betaalt voor het openen van een bankspaarrekening, ook een lagere spaarrente bieden. Hierdoor bouw je minder vermogen op.

Kosten banksparen complex

Volgens verschillende deskundigen is de huidige situatie onoverzichtelijk voor de consument. “Zelfs de beste financiële experts hebben de grootste moeite om te berekenen wat je precies overhoudt aan het einde van de looptijd.” Ook de PvdA en SP vinden dat de kosten voor de consument bij het afsluiten van een bankspaarrekening duidelijk in beeld moeten komen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM), die toezicht houdt op het gedrag van banken, heeft inmiddels om opheldering gevraagd. “Het is belangrijk dat banken en verzekeraars consumenten in staat stellen om gemakkelijk hun weg te vinden in deze situaties, zodat zij goed geïnformeerd hun keuze kunnen maken”, aldus de AFM.