Banksparen fiscaal aftrekbaar?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 06 juni 2015

Banksparen maakt het mogelijk om op een fiscaal voordelige manier te sparen voor een aanvullend pensioen. Het fiscale voordeel bestaat eruit dat je de ingelegde bedragen zowel in box 1 als in box 3 mag aftrekken. Maar hoe zit dat precies en welke voorwaarden gelden er?

Let op: Je kunt ook banksparen voor de aflossing van je hypotheek of voor je uitvaart. Deze bedragen zijn tevens aftrekbaar. En tot 2014 kon je een ontslagvergoeding fiscaal vriendelijk op een bankspaarrekening onderbrengen. Echter, in dit artikel beperken we ons tot banksparen voor pensioen.

Banksparen fiscaal aftrekbaar in box 1

Het saldo dat je spaart op een bankspaarrekening, is aftrekbaar in box 1. Dat houdt in dat je over de ingelegde bedragen geen inkomstenbelasting betaalt. Deze belasting betaal je pas op het moment je met pensioen bent, wanneer de bank de bedragen uitkeert. Het voordeel hiervan is allereerst dat er lagere belastingtarieven voor AOW’ers gelden. Je betaalt dus minder belasting als je met pensioen bent dan voor je pensioen. Ook bouw je, doordat je nu nog geen belasting betaalt, over brutobedragen rente op. Dat zorgt uiteindelijk voor een hoger eindsaldo.

Banksparen aftrekbaar in box 3

Daarnaast mag je het opgebouwde tegoed op een bankspaarrekening aftrekken in box 3. In deze box betaal je belasting over je eigen vermogen. De Belastingdienst rekent het saldo op een bankspaarrekening echter niet tot je eigen vermogen, waardoor je hier geen vermogensrendementsheffing over betaalt.

Voorwaarden banksparen fiscaal aftrekbaar

Je mag het bankspaartegoed alleen aftrekken wanneer je een pensioentekort hebt. Dat houdt in dat je minder pensioen opbouwt dan wenselijk is. Je fiscale jaar- en reserveringsruimte bepalen of er sprake is van een pensioentekort en zo ja, hoe groot dit tekort is. Door je jaar- en reserveringsruimte te berekenen weet je dus precies hoeveel je zelf fiscaal vriendelijk mag sparen voor een aanvullend pensioen.