Banksparen belastingvrij?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 04 januari 2019

Als je via je werkgever geen of onvoldoende pensioen opbouwt, kun je zelf belastingvrij banksparen voor een aanvullend pensioen. Maar hoeveel mag je precies belastingvrij banksparen voor je pensioen en hoe werkt het belastingvoordeel precies?

Hoeveel belastingvrij banksparen?

Hoeveel je belastingvrij mag banksparen, hangt af van je pensioentekort. Je pensioentekort is het bedrag dat je volgens de Belastingdienst te weinig aan pensioen opbouwt via je werkgever. Dit noem je ook wel je jaar- en reserveringsruimte. Op de site van de Belastingdienst bereken je zelf hoe hoog jouw pensioentekort is en hoeveel je dus zelf belastingvrij mag banksparen.

Hoe werkt belastingvoordeel banksparen?

Belastingvrij banksparen houdt in dat je de bedragen die je op een bankspaarrekening stort, mag aftrekken in box 3. Hierdoor betaal je geen vermogensrendementsheffing over dit saldo.

Daarnaast is je jaarinleg aftrekbaar in box 1. Dat houdt in dat je hierover geen loonbelasting afdraagt. Deze loonbelasting betaal je pas op het moment dat de bank de bedragen uitkeert, doorgaans na je pensionering. Dit is fiscaal gezien voordelig, aangezien er voor gepensioneerden lagere belastingtarieven gelden.