Valt banksparen onder het depositogarantiestelsel?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 05 september 2015

Je kunt voor verschillende doelen een bankspaarrekening openen: voor het opbouwen van een aanvullend pensioen, het aflossen van je hypotheek (bankspaarhypotheek) en voor het sparen voor een uitvaart. Maar hoe veilig is banksparen? Valt banksparen onder het depositogarantiestelsel?

Depositogarantiestelsel banksparen

Het antwoord hierop is duidelijk: ja, banksparen valt onder het depositogarantiestelsel. Dat wil zeggen dat je bij een eventueel faillissement van de bank je totale spaartegoed tot 100.000 euro terug krijgt. Mocht je dus bij dezelfde bank zowel een gewone als een bankspaarrekening hebben, dan krijg je tot maximaal 100.000 euro vergoed. Is het saldo opgeteld hoger? Dan ben je bij een faillissement van de bank het tegoed boven de 100.000 euro kwijt. Voor fiscale partners geldt overigens een dubbele garantie van 200.000 euro.

Let op: Het depositogarantiestelsel geldt per bankvergunning. Sommige banken hebben een gedeelde bankvergunning. Mochten beide banken failliet gaan en heb je bij beide bank spaargeld ondergebracht, dan is je spaargeld toch tot maximaal 100.000 euro gegarandeerd. Een overzicht van banken met een gedeelde bankvergunning vind je in het artikel ‘Welke banken vallen onder het depositogarantiestelsel?.

Banksparen garantiestelsel en geld spreiden

Een manier om je spaargeld extra te ‘beveiligen’, is door het te spreiden over meerdere banken met verschillende vergunningen. Zorg er zoveel mogelijk voor dat je bij geen enkele bank de grens van 100.000 euro overschrijdt. Op die manier is je spaargeld bij een faillissement van een bank volledig gegarandeerd.