Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 01 maart 2016
De meeste ouders beginnen waar mogelijk op tijd met sparen voor hun kind. Bijvoorbeeld voor zijn of haar studie, rijbewijs of uitzet. Het aanbod kinderspaarrekeningen is tegenwoordig zeer uitgebreid en elke rekening kent zijn eigen voor- en nadelen. Hoe vind je nu de kinderspaarrekening die het best bij je kind past?
Direct een spaarrekening voor je kind openen? Vergelijk kinderspaarrekeningen, vind eenvoudig de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden en ga voor het maximale rendement! Direct vergelijken >>
Waarom kinderspaarrekening openen?
De meeste banken in Nederland bieden een spaarrekening voor kinderen aan. Deze kinderspaarrekeningen onderscheiden zich op verschillende punten van reguliere spaarrekeningen. Zo ontvangt het kind vaak een leuk welkomstgeschenk (knuffel, spaarpotje etc.) bij opening en ligt de spaarrente doorgaans net iets hoger dan bij gewone spaarrekeningen. Daarnaast is er een kinderspaarrekening, de zogenoemde zilvervlootrekening, die een extra premie uitkeert op het moment dat het kind zijn of haar achttiende verjaardag viert.
Let op: Kijk, wanneer je een spaarrekening opent, goed naar de voorwaarden! Sommige kinderspaarrekeningen zijn bijvoorbeeld alleen te openen voor kinderen jonger dan 12 jaar. Bij andere rekeningen mag je slechts een maximumbedrag per jaar inleggen en bij een enkele rekening is het geld tot de 18e verjaardag van het kind niet vrij opneembaar. Kies daarom altijd voor een spaarrekening met voorwaarden die passen bij je spaardoelen!
Alternatief – Deposito spaarrekening voor kind openen
Heb je op dit moment al spaargeld voor je kind beschikbaar? Dan is een deposito een interessant alternatief. Een deposito levert namelijk vaak een hogere rente op dan een gewone kinderspaarrekening. Bij een deposito spreek je van tevoren met de bank af hoelang je het geld vastzet. Je ontvangt dan tijdens de looptijd een vaste rente. Hoe langer de looptijd van het deposito, hoe hoger de rente. Houd er wel rekening mee dat je tussentijds het geld niet kosteloos kunt opnemen en ook bijstorten is niet mogelijk. Kies daarom alleen voor een deposito als je het spaargeld nu echt kunt missen.
Tip! Ga voor het hoogste rendement, loop geen rente-inkomsten mis en kies voor de bank met de hoogste spaarrente op een deposito.
Kinderspaarrekening openen - Let op belasting
Tot slot is het belangrijk rekening te houden met de fiscale regels. Wanneer je een spaarrekening op naam van je kind opent en je hier geld op stort, ziet de Belastingdienst dit als een schenking. Schenk je in één kalenderjaar meer dan de schenkingsvrijstelling, dan betaal je schenkbelasting. Je kunt ook op je eigen spaarrekening sparen voor je kind. Het geld schenk je dan op een later moment, bijvoorbeeld als je kind 18 wordt. Het nadeel hiervan is echter dat je dan in één keer over een groter bedrag schenkbelasting betaalt. Door op naam van je kind te sparen voorkom je dit en profiteer je jaarlijks van de vrijstelling.