BEM-clausule

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 03 november 2023

Ontvangt je minderjarig kind een schadevergoeding of erfenis en wil je dat hij of zij hierover niet direct kan beschikken? Dan kun je een kinderspaarrekening met BEM-clausule openen. Om deze rekening met BEM-clausule te openen, moet je een verzoek indienen bij de kantonrechter. Geeft deze je toestemming, dan kun je met de beschikking naar de bank gaan om daar de spaarrekening met BEM-clausule te openen.

Rekening voor je kind openen? Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk banken en open direct online de kinderspaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Vergelijk hier >>

Rekening BEM-clausule – Hoe werkt het?

Een BEM-clausule houdt in dat je het geld dat op de spaarrekening staat blokkeert. De clausule zorgt er namelijk voor dat je kind tot zijn of haar achttiende verjaardag niet aan het saldo mag komen. Maar ook als ouder of verzorger mag je het geld niet zomaar opnemen. Wil je dit toch doen, dan moet je toestemming krijgen van de rechter.

De BEM-clausule vraag je aan op een gewone kinderspaarrekening. Houd er wel rekening mee dat niet alle spaarbanken in Nederland een kinderspaarrekening met BEM-clausule aanbieden. Wil je een spaarrekening met BEM-clausule voor je kind openen? Kijk dan in de voorwaarden van de betreffende bank wat de mogelijkheden zijn.

Wanneer een BEM-clausule rekening openen?

Een van de redenen om een spaarrekening met BEM-clausule te openen, is als je minderjarig kind een schadevergoeding ontvangt. Je kind mag in dat geval van de rechtbank namelijk niet zelf over het geld beschikken. De verzekeringsmaatschappij die de schadevergoeding uitkeert, stort het bedrag dan alleen op een rekening met BEM-clausule.

Als ouder mag je alleen bedragen van de rekening afhalen als je het geld direct nodig hebt voor het herstel van je kind of kosten die het gevolg zijn van het letsel. Hiervoor moet je dus wel, zoals gezegd, een verzoek voor indienen bij de rechtbank.

BEM-clausule bij erfenis of schenking

Daarnaast is het mogelijk om een schenking of erfenis op een rekening met BEM-clausule te zetten. De clausule zorgt ervoor dat je kind niet aan de erfenis/schenking kan komen tot zijn of haar achttiende verjaardag.

Maar ook als je kind geen erfenis of schenking ontvangt, kun je voor hem/haar een BEM-rekening openen. Houd er dan echter wel rekening mee dat je kind tot de achttiende verjaardag niet zomaar over het saldo kan beschikken.

Vind eenvoudig online de beste spaarrekening voor je kind!Vergelijk alle kinderspaarrekeningen, open binnen twee minuten de spaarrekening met het hoogste rendement en loop geen rente-inkomsten mis. Spaarrekening kind vergelijken >>