Kinderen en sparen

Het is belangrijk voor kinderen om op tijd met geld leren om te gaan. Door kinderen op jonge leeftijd met sparen in aanraking te brengen, leren ze hun wensen af te stemmen op hun inkomsten. Meer informatie, tips en nieuws over spaargeld kinderen lees je op deze pagina van het Sparen.nl weblog.

Artikelen en achtergrond Kinderen en sparen

Kinderspaarrekening openen – Waarop letten?

Redactie Sparen.nl

Als ouder wil je uiteraard dat het je kind nergens aan ontbreekt. Waar mogelijk begin je dan ook op tijd met sparen voor je kind. Bijvoorbeeld voor zijn of haar studie, rijbewijs of uitzet. Het aanbod kinderspaarrekeningen is tegenwoordig zeer uitgebreid en elke rekening kent zijn eigen voor- en nadelen. Maar hoe vind je nu de spaarrekening die het best bij je kind past? Waarom kinderspaarrekening openen?. De meeste banken in Nederland bieden een spaarrekening voor kinderen aan. Deze kinderspaarrekeningen onderscheiden zich op verschillende punten van reguliere spaarrekeningen. Zo ontvangt het kind vaak een leuk welkomstgeschenk (knuffel, spaarpotje etc.) bij opening en ligt de spaarrente doorgaans net iets hoger dan bij gewone spaarrekeningen. Daarnaast zijn er kinderspaarrekeningen, de zogenoemd zilvervloot rekeningen, die een extra premie uitkeren op het moment dat het kind achttien wordt.

Lees verder

Spaarrekening voor petekind openen

Redactie Sparen.nl

Als trotse peetoom of peettante wil je wellicht een bepaald bedrag sparen voor je petekind, bijvoorbeeld voor de studie of het rijbewijs. Maar hoe kun je nu slim sparen voor je petekind en waar moet je op letten bij het openen van een rekening voor je petekind? Sparen op naam van petekind & Toestemming. Om een kinderspaarrekening op naam van je petekind te openen heb je toestemming van de ouders nodig. Het geld dat je op deze rekening spaart, valt immers onder het eigen vermogen van de ouders. De ouders betalen vermogensrendementsheffing hierover als hun totale vermogen boven de vrijstelling uitkomt.

Lees verder

BEM-clausule

Teun van Mullekom

Wil je een spaarrekening voor je kind openen? Dan moet je allereerst bepalen op welke naam de rekening komt te staan. Een optie is om de rekening op de naam van de ouders te zetten. Mocht het kind 18 jaar worden, dan wordt hij/zij automatisch eigenaar van de rekening. Je kunt er ook voor kiezen om de kinderspaarrekening op naam van het kind te zetten. In dat geval heb je de mogelijkheid om een BEM-clausule (Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen) op te nemen. Maar wat is een BEM-clausule precies en is het slim om van deze clausule gebruik te maken?

Lees verder

Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?

Redactie Sparen.nl

Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat 45 procent van alle vijfjarigen al zakgeld krijgt. 19 procent van de tienjarigen krijgt daarentegen nog geen zakgeld. In totaal ontvangt 70 procent van alle basisschoolkinderen periodiek een zakcentje. Maar hoeveel zakgeld moet ik mijn kind geven? En vanaf welke leeftijd? Hoeveel zakgeld geef ik mijn kinderen?. Het Nibud adviseert kinderen vanaf 6 jaar zakgeld te geven. Door het krijgen van zakgeld leert een kind omgaan met geld. Kinderen met zakgeld schatten de waarde van geld en producten beter in, koper vaker zelf producten van hun eigen geld en maken vaker een spaarplan. Uit het onderzoek van Nibud blijkt tevens dat vooral kinderen die geen zakgeld krijgen, op geen enkele manier bezig zijn met geld.

Lees verder