Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 22 januari 2015

Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat 45 procent van alle vijfjarigen zakgeld krijgt. 19 procent van de tienjarigen krijgt daarentegen nog geen zakgeld. In totaal ontvangt 70 procent van alle basisschoolkinderen een zakcentje. Maar hoeveel zakgeld moet je je kind geven? En vanaf welke leeftijd?

Je kind leren omgaan met geld? Open een speciale kinderspaarrekening! Vergelijk de voorwaarden, bekijk welke leuke extra's banken bieden en open eenvoudig online een spaarrekening voor je kind. Spaarrekeningen kind vergelijken >>

Hoeveel zakgeld moet ik mijn kind geven?

Het Nibud adviseert je om je kind vanaf 6 jaar zakgeld te geven. Hierdoor leert je kind op vroege leeftijd al omgaan met geld. Kinderen die zakgeld krijgen schatten de waarde van geld en producten beter in, koper vaker zelf producten van hun eigen geld en maken vaker een spaarplan. Uit het onderzoek van Nibud blijkt tevens dat vooral kinderen die geen zakgeld krijgen, op geen enkele manier bezig zijn met geld.

Over de hoogte van het zakgeld heeft het Nibud geen vaste richtlijnen. Het benadrukt echter wel dat je niet te weinig zakgeld kunt geven. Belangrijker dan de hoogte vind het NIbud dat je het zakgeld op een vast moment geeft en dat je afspraken maakt over wat je kind wel en niet met het zakgeld mag kopen. Je kind het zakgeld vrij laten besteden is een gemiste kans: het moet leren dat een deel van zijn geld bedoeld is om te sparen of om bijvoorbeeld een cadeau te kopen. Zo leert je kind planmatig met geld om te gaan.

Gemiddeld zakgeld

Het Nibud onderzocht ook hoeveel zakgeld ouders gemiddeld geven aan hun kinderen. Het gemiddelde zakgeld per maand voor middelbare scholieren ligt rond de 26 euro per maand. In onderstaand overzicht zie je het gemiddelde zakgeld per week per leeftijd.

Leeftijd Hoogte zakgeld per week
5 jaar 0,50 cent
6 jaar Tussen 1 en 2 euro
7 jaar Tussen 1 en 2 euro
8 jaar Tussen 1,20 en 2 euro
9 jaar Tussen 1,20 en 2 euro
10 jaar Tussen 1,70 en 2 euro
11 jaar Tussen 2 en 2,50 euro
12 jaar Tussen 3 en 4,60 euro
13 jaar Tussen 3,50 en 4,60 euro
14 jaar Tussen 4,60 en 4,95 euro
15 jaar Tussen 4,95 en 5,75 euro
16 jaar Tussen 4,85 en 5,95 euro
17 jaar Tussen 5 en 6,90 euro
18 jaar Tussen 5,95 en 9,25 euro

Hoeveel zakgeld en spaarrekening

Nibud concludeert verder dat bijna de helft van alle basisschoolleerlingen een eigen spaarrekening heeft. Een eigen spaarrekening openen voor je kind is erg leerzaam. Zo krijgt je kind te maken met bankafschriften en ontvangt het rente. Je kind ziet dus dat sparen rendement oplevert en dat werkt vaak motiverend.

Heeft je kind nog geen eigen spaarrekening?Dan is dit hét moment om er gratis een te openen! Vergelijk de rente en voorwaarden van alle spaarrekeningen voor kinderen en open binnen twee minuten online de kinderspaarrekening die aan je wensen voldoet. Vergelijk en open direct >>