Spaarrekening kleinkind openen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 22 september 2023

Als je een spaarrekening voor je kleinkind opent, kun je kiezen voor een rekening op je eigen naam of op naam van je kleinkind. Allebei de opties hebben verschillende gevolgen voor de belasting en voor de mate van zeggenschap die je als grootouder hebt over het spaargeld.

Direct een spaarrekening voor je kleinkind openen? Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk alle spaarrekeningen voor kinderen en open binnen twee minuten de spaarrekening van je keuze. Vergelijk en open direct >>

Spaarrekening openen op naam kleinkind

Het voordeel van een rekening openen op naam van je kleinkind is dat je het geld gespreid over een langere periode schenkt. Zo profiteer je meerdere malen van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling.

Houd er wel rekening mee dat de Belastingdienst het spaargeld van het kleinkind optelt bij het vermogen van de ouders. Is het totale eigen vermogen van de ouders hoger dan de heffingsvrije grens, dan betalen zij hier vermogensrendementsheffing over. Daarnaast zorgt het er mogelijk voor dat de ouders hun recht op toeslagen of een bijstandsuitkering verliezen.

Let op! Om een rekening op naam van je kleinkind te openen, heb je toestemming nodig van de ouders/wettelijk vertegenwoordiger(s). Zij zijn vervolgens ook de beheerder van de spaarrekening. Dit betekent dat de ouders opnames kunnen doen en eventuele wijzigingen in de rekening kunnen doorvoeren.

Toch zeggenschap over spaarrekening kleinkind?

Er zijn gelukkig wel alternatieven waarmee je geld opzij kunt zetten voor het kleinkind en zelf (enige) zeggenschap houdt. Dit zijn bijvoorbeeld de spaarverzekering van DELA en de Royaal Rekening van ABN AMRO.

- Spaarverzekering DELA Beheer Spaarrekening van ABN AMRO
Hoe werkt het? Je legt minimaal 10 jaar lang een bedrag in op de spaarverzekering. Hierover ontvang je een vaste rente plus een eventuele jaarlijkse winstuitkering. Je legt vast op welke leeftijd het kind over het geld mag beschikken. Je kunt de ouders maar ook jezelf tot die tijd als beheerder aanwijzen.
Op wiens naam? Kleinkind (verzekeringnemer) Kleinkind (ontvanger schenking)
Beheerder tot 18-jarige leeftijd kleinkind Naar keuze: ouders of jijzelf Naar keuze: ouders of jijzelf
Extra Als de verzekering is afgesloten op het leven van de grootouder, ontvangt het kleinkind bij overlijden een extra uitkering van 10%

Schenking kan worden vastgelegd:

  • Via de bijbehorende akte die ABN AMRO gratis opstelt.
  • Via een notariële akte die de notaris opstelt.
  • Via een testament. Je wijst in het testament iemand als bewindvoerder aan.
Belangrijk!

Dit product valt niet onder het depositogarantiestelsel.

Let op! Lees de financiële bijsluiter. Hierin staat dat het risico van dit product zeer klein is.
Betaalrekening bij ABN AMRO is verplicht.


Let op! Bij beide producten wordt het saldo nog steeds bij het vermogen van de ouders opgeteld, ook als jij als grootouder de beheerder bent.

Sparen voor kleinkind op eigen naam

Een andere manier om zelf zeggenschap te houden over het geld is door te sparen voor je kleinkind op je eigen naam. Je blijft dan zelf in het bezit van het geld en je kunt het geld op elk gewenst moment aan je kleinkind schenken. Nadeel is wel dat als je het totale spaartegoed in één keer schenkt, het kleinkind hierover schenkbelasting betaalt.

Omdat de spaarrekening op je eigen naam staat, behoort het gespaarde tegoed tot je eigen vermogen. Ligt het gespaarde tegoed samen met de rest van je vermogen boven de vrijstelling in box 3, dan betaal je hier vermogensrendementsheffing over.

Tip! Open hier direct een spaarrekening met hoge rente! Zo loop je geen rente-inkomsten mis en profiteer je dus van een optimaal rendement.

Deposito rekening openen voor kleinkind

Je kunt het spaargeld ook voor een langere periode vastzetten op een spaardeposito op je eigen naam. Doorgaans ontvang je een hogere rente naarmate je het geld langer vastzet. Bovendien zorg je er zo voor dat het geld bijvoorbeeld pas op de 21 verjaardag van je kleinkind vrijkomt. 

Tip! Vergelijk hier de hoogste rente op deposito's voor alle looptijden! Let hierbij niet alleen op rente, maar ook op overige voorwaarden, zoals de mogelijkheden om tussentijds geld op te nemen. Het deposito van je keuze open je vervolgens online al binnen twee minuten.

Sparen voor kleinkind via schenking op papier

Een optie waar veel grootouders niet mee bekend zijn is de schenking op papier. Hiermee leg je in een akte bij de notaris vast dat je een bedrag schenkt aan het kleinkind. Je geeft nog geen geld, maar de schenking is opeisbaar op het moment dat je komt te overlijden. In de tussentijd betaal je het kleinkind elk jaar 6 procent rente. Voordeel hiervan dat in de tussentijd het kleinkind en de ouders nog niet bij het geld kunnen, maar je geeft het kleinkind toch elk jaar een extraatje in de vorm van de rente.

Ook een schenking op papier wordt door de Belastingdienst als een gewone schenking gezien voor de schenkbelasting. Het kleinkind betaalt dus wel schenkbelasting als het bedrag boven de vrijstelling uitkomt. Daarnaast wordt de openstaande vordering direct al bij het vermogen van de ouders geteld in box 3.

Direct beginnen met sparen voor je kleinkind?Wat voor spaarproduct je ook kiest, het is altijd verstandig om eerst een goede vergelijking te maken. Alleen dan vind je het spaarproduct dat aan al je wensen voldoet. Direct vergelijken >>