Gezamenlijke spaarrekening openen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 11 mei 2023

Veel partners open samen een spaarrekening om te sparen voor een financiële buffer, nieuwe keuken of studie van het kind. Maar ook vrienden openen wel eens een gezamenlijke rekening, bijvoorbeeld om te sparen voor een reis. Wil jij een gezamenlijke rekening openen? Lees dan hier waar je zoal rekening mee moet houden.

Direct een gezamenlijke spaarrekening openen? Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk spaarrekeningen en open de rekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Spaarrekening vergelijken >>

Gezamenlijke rekening openen – Waarop letten?

Je kunt bij vrijwel alle banken een gezamenlijke spaarrekening openen. Dit doe je heel eenvoudig door tijdens het openen niet één, maar meerdere rekeninghouders op te geven. Vervolgens gelden dezelfde voorwaarden als wanneer de spaarrekening op één naam zou staan. Ook een deposito kun je doorgaans op meerdere namen zetten en dus samen openen.

Tip! Ben je tevreden over je huidige rekening? Sommige banken bieden de mogelijkheid om een extra rekeninghouder toe te voegen aan je huidige rekening. In dat geval hoef je dus geen extra rekening te openen. Informeer bij je huidige bank naar de mogelijkheden.

Welke gezamenlijke rekening openen?

Als je een gezamenlijke rekening opent, heb je de keuze uit een en/of rekening en een en/en rekening. Bij een en/of rekening kan iedere rekeninghouder zelfstandig geld storten en opnemen. Open je een en/en rekening, dan heb je toestemming nodig van de andere rekeninghouders om geld op te nemen. Iedere rekeninghouder mag zelf wel geld storten.

Welke gezamenlijke rekening het beste bij jullie past, hangt vooral af van het onderlinge vertrouwen. Zo zijn partners doorgaans eerder geneigd een en/of rekening te openen dan bijvoorbeeld vrienden.

Gezamenlijke spaarrekening openen en belasting

De fiscale regels voor een gezamenlijke spaarrekening zijn vrijwel hetzelfde als voor een gewone spaarrekening. In het artikel En/of rekening Belastingdienst’ lees je hoe het precies in elkaar zit.

Depositogarantiestelsel bij gezamenlijke spaarrekening

Het depositogarantiestelsel is ook van toepassing op gezamenlijke spaarrekeningen, mits de bank uiteraard over een bankvergunning beschikt. Deze garantieregeling garandeert maximaal 100.000 euro per persoon als een bank failliet gaat. Open je met je partner een gezamenlijk spaarrekening, dan geldt voor jullie samen een maximaal garantiebedrag van 200.000 euro.

Vind de gezamenlijke spaarrekening met de hoogste rente!Ga samen voor het hoogste rendement en vergelijk alle banken op rente en voorwaarden. Vervolgens open je de beste gezamenlijke spaarrekening direct online! Sparen hoogste rente >>