Spaarrekening voor petekind openen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 04 januari 2024

Als trotse peetoom of peettante wil je wellicht een bepaald bedrag sparen voor je petekind, bijvoorbeeld voor de studie of het rijbewijs. Maar hoe kun je nu slim sparen voor je petekind en waar moet je op letten bij het openen van een rekening voor je petekind?

Spaarrekening voor petekind openen? Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk spaarrekeningen voor kinderen, open online de rekening met de beste voorwaarden en hoogste rente en spaar met een maximaal rendement voor je petekind. Vergelijk direct >>

Sparen op naam van petekind & Toestemming

Om een kinderspaarrekening op naam van je petekind te openen heb je toestemming van de ouders nodig. Het geld dat je op deze rekening spaart, valt immers onder het eigen vermogen van de ouders. De ouders betalen vermogensrendementsheffing hierover als hun totale vermogen boven de vrijstelling uitkomt.

Let op: Houd rekening met de fiscale regels voor schenkingen. Als oom of tante mag je je petekind dit kalenderjaar 2.658 euro belastingvrij schenken. Stort je meer geld op de spaarrekening van het petekind, dan betalen de ouders als wettelijke vertegenwoordigers hier schenkbelasting over.

Rekening openen voor petekind – Waarop letten?

Vrijwel alle banken in Nederland bieden een speciale spaarrekening voor kinderen aan. De voorwaarden van deze kinderspaarrekeningen verschillen per bank. Vergelijk kinderspaarrekeningen daarom goed om te zien welke rekening de hoogste rente en beste voorwaarden biedt. Je kunt tijdens het vergelijken onder meer letten op:

  • De spaarrente die de bank verogedt
  • De minimale of maximale leeftijd voor het openen van de rekening
  • De minimale of maximale inleg
  • De leeftijd waarop het gespaarde bedrag vrijkomt
  • Leuke extra’s, zoals een welkomstcadeau of een bonusbedrag bij het openen van de rekening

Spaarrekening openen voor petekind op je eigen naam

Uiteraard kun je, als de ouders je geen toestemming geven om op naam van het kind te sparen, ook een spaarrekening op je eigen naam openen en hierop sparen voor je petekind. Door een aparte spaarrekening te openen houd je het geld dat je spaart voor je petekind gescheiden van je eigen spaargeld.

Tip! Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk de spaarrekening van alle banken en open hier direct online de spaarrekening met de hoogste rente.

Een groot nadeel van sparen op je eigen naam is dat je niet meerdere jaren gebruikt maakt van de schenkingsvrijstelling. Spaar je door de jaren heen een bedrag bij elkaar dat groter is dan de vrijstelling? Dan betaalt je petekind hier schenkbelasting over op het moment dat je dit bedrag aan hem of haar schenkt. Daarnaast valt het spaartegoed in dat geval onder je eigen vermogen, waardoor je er zelf mogelijk vermogensrendementsheffing over betaalt.