Belastingaangifte 2022

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 22 december 2022

Voor wanneer moet ik mijn belastingaangifte 2022 doen?


Iedereen die een inkomen uit werk of uitkering ontvangt, moet belastingaangifte doen. De Belastingdienst stelt dat dit ‘de belangrijkste verplichting van Nederlanders is op het gebied van belastingheffing’. Maar wanneer moet je belastingaangifte doen?

Wanneer belastingaangifte 2022?

Krijg je belastingteruggave?
Stort het dan op een spaarrekening met de hoogste spaarrente. Vergelijk spaarrekeningen, vind de hoogste rente en open de rekening direct! Rente spaarrekening vergelijken >>

De meeste mensen krijgen in januari of februari de jaaropgaaf van de werkgever of uitkeringsinstantie. Op het moment dat je de jaaropgaaf ontvangt, kun je aangifte doen. Daarnaast krijg je automatisch bericht van de Belastingdienst, waarin staat tot wanneer je belastingaangifte kunt doen. De uiterste datum is 1 mei. Doe je echter aangifte in maart, dan krijg je in ieder geval vóór 1 juli bericht van de Belastingdienst.

Tip! Doe je niet voor 1 mei aangifte, dan brengt de Belastingdienst mogelijk een verzuimboete in rekening. Lukt het je niet om op tijd aangifte te doen? Dan kun je uitstel aanvragen.

Belastingaangifte 2022 zonder bericht

Ook als je geen bericht van de Belastingdienst ontvangt, moet je wellicht belastingaangifte doen. Dit is het geval als je denkt dat je meer dan 16 euro belasting terugkrijgt of als je denkt dat je meer dan 49 euro belasting moet betalen. De snelste manier om te zien of je nog belasting terugkrijgt of moet betalen, is door het invullen van het aangifteprogramma. Je kunt dit vrijblijvend doorlopend, zolang je de aangifte in de laaste stap niet ondertekend en verstuurd, heb je nog geenf aangifte gedaan.

Stort je belastingteruggave op een spaarrekening!
Laat je geld groeien en stort het op een spaarrekening. Vergelijk voor de hoogste spaarrente en open direct online! Sparen hoogste rente >>