Belastingteruggave

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 07 april 2023

Het invullen van de belastingaangifte heeft mogelijk positieve gevolgen: wellicht heb je door het jaar heen te veel belasting betaald en krijg je dit bedrag terug. Maar hoe zit het eigenlijk met de uitbetaling, wanneer ontvang je je belastingteruggave?

Krijg je belastinggeld terug?
Stort dit dan op de spaarrekening met de hoogste rente en loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk spaarbanken om te zien welke bank het hoogste rendement biedt.
Rente spaarrekening vergelijken >>

Belastingteruggave - Voorlopige aanslag

De Belastingdienst verzoekt iedereen om voor 1 mei de belastingaangifte in te vullen. Nadat je dit gedaan hebt, ontvang je een voorlopige aanslag. Hierop staat hoeveel belastingteruggave je krijgt of moet betalen. Dit bedrag is gebaseerd op de gegevens die je hebt doorgegeven.

Wanneer belasting terug?

Heb je voor 1 mei de belastingaangifte ingevuld, dan ontvang je uiterlijk 1 juli bericht van de Belastingdienst. Zij controleert namelijk je gegevens en stuurt vervolgens de definitieve aanslag. Mocht je belastingteruggave krijgen, dan staat dit binnen enkele dagen nadat je de definitieve aanslag hebt ontvangen op je rekening.

Let op: Doe je pas na 1 mei belastingaangifte? Dan streeft de Belastingdienst ernaar om binnen drie maanden na je aangifte een bericht te sturen. Het duurt in dit geval dus langer voordat je de belastingteruggave ontvangt. Het is daarom verstandig om ieder jaar voor 1 april belastingaangifte te doen.

Situaties belastingteruggave

Belastingaangifte doe je jaarlijks over het vorige kalenderjaar. Heb je in een bepaald jaar meer belasting betaald dan nodig, dan geeft de Belastingdienst dit terug. Hieronder staan enkele voorbeelden van situaties waarin je mogelijk kans maakt op belastingteruggave:

  • Studenten die naast hun studie een bijbaan hebben
  • Studenten die afstuderen en in hetzelfde jaar een baan hebben
  • Personen die zijn begonnen of gestopt met werken
  • Personen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt
  • Personen die kinderen hebben en recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting of alleenstaande ouderkorting
  • Personen die recht hebben op aftrekposten, zoals alimentatie

Tip! Ook als een van bovenstaande niet voor je van toepassing is, krijg je mogelijk belasting terug. Het aangifteprogramma van de Belastingdienst helpt je hierbij.

Stort je belastingteruggave op een spaarrekening!Laat je geld groeien en stort het op een spaarrekening. Vergelijk voor de hoogste spaarrente en open direct online! Rente spaarrekening vergelijken >>