Wanneer kan ik mijn belastingteruggave verwachten?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 08 april 2015

Het invullen van de belastingaangifte heeft mogelijk positieve gevolgen: wellicht heb je door het jaar heen teveel belasting betaald en krijg je dit bedrag terug. Maar hoe zit het eigenlijk met de uitbetaling, wanneer ontvang je je belastingteruggave?

De teruggave ontvangen? Stort hem dan op de spaarrekening met de hoogste rente en loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk spaarbanken om te zien welke bank het hoogste rendement biedt. Rente spaarrekening vergelijken>>

Wanneer belastingteruggave?

De Belastingdienst verzoekt iedereen om voor 1 mei de belastingaangifte in te vullen. Nadat je dit gedaan hebt, ontvang je een voorlopige aanslag. Hierop staat hoeveel belasting je terugkrijgt of moet betalen. Dit bedrag is gebaseerd op de gegevens die je hebt doorgegeven.

Heb je voor 15 april de belastingaangifte ingevuld, dan ontvang je uiterlijk 1 juli bericht van de Belastingdienst. Zij controleert namelijk je gegevens en stuurt vervolgens de definitieve aanslag. Mocht je geld terugkrijgen, dan staat dit binnen enkele dagen nadat je de definitieve aanslag hebt ontvangen op je rekening. Als je tussen 15 april en 1 mei aangifte doet, dan probeert de belastingdienst je ook uiterlijk 1 juli een bericht te sturen.

Let op: Doe je pas na 1 mei belastingaangifte? Dan streeft de Belastingdienst ernaar om binnen drie maanden na je aangifte een bericht te sturen. Het duurt in dit geval dus langer voordat je de belastingteruggave ontvangt. Het is daarom verstandig om ieder jaar voor 1 april belastingaangifte te doen.

Belastingdienst teruggave - Wanneer geld terug?

Belastingaangifte doe je jaarlijks over het vorige kalenderjaar. Heb je in een bepaald jaar meer belasting betaald dan nodig, dan geeft de Belastingdienst dit terug. Hieronder staan enkele voorbeelden van situaties waarin je mogelijk belasting terugkrijgt:

  • Studenten die naast hun studie een bijbaan hebben
  • Studenten die afstuderen en in hetzelfde jaar een baan hebben
  • Personen die zijn begonnen of gestopt met werken
  • Personen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt
  • Personen die kinderen hebben en recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting of alleenstaande ouderkorting
  • Personen die recht hebben op aftrekposten, zoals alimentatie

Ook als een van bovenstaande niet voor je van toepassing is, krijg je mogelijk belasting terug. Het aangifteprogramma van de Belastingdienst helpt je hierbij.