Boete belastingaangifte te laat

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 14 maart 2017

Lukt het je dit jaar niet om uiterlijk voor 1 mei belastingaangifte te doen, dan kun je uitstel aanvragen. In dat geval heb je tot uiterlijk 1 september om hun aangifte door te geven. Doe je dit niet, dan brengt de Belastingdienst mogelijk een boete in rekening.

Verzuimboete Belastingdienst inkomstenbelasting

Voordat je een boete krijgt, ontvang je echter eerst een herinneringsbrief. Ontvangt de Belastingdienst je belastingaangifte vervolgens nog niet? Dan stuurt het een aanmaningsbrief, waarin de Belastingdienst vermeldt wat de uiterste datum is waarbinnen je aangifte moet doen. Dit is ongeveer 7 dagen na verzending van de brief. Als je binnen deze aanmaningsperiode aangifte doet, is er niets aan de hand. Komt je aangifte na de uiterste datum bij de Belastingdienst binnen, dan betaal je een verzuimboete.

Let op: De Belastingdienst brengt mogelijk wel een boete in rekening als je in voorgaande jaren vaker de belastingaangifte te laat ingediend, ook al doe je dit jaar belastingaangifte voor de in de aanmaningsbrief aangegeven datum.

Hoogte boete belastingaangifte te laat

De boete voor te laat belastingaangifte doen bedraagt 369 euro. De verzuimboete loopt op tot maximaal 5.278 euro wanneer je de belastingaangifte meerdere jaren achter elkaar te laat indient. Deze tarieven gelden voor de inkomstenbelasting, erfbelasting en schenkbelasting.

Dien je de aangifte voor de vennootschapsbelasting te laat in, dan bedraagt de verzuimboete 2.639 euro. Deze boete loopt op tot 5.278 euro wanneer je meerdere jaren achter elkaar verzuimt.

Ook als je na 1 mei belastingaangifte hebt gedaan en je geen uitstel hebt aangevraagd, krijg je een boete. 

Tip! Ben je het niet eens met de opgelegde boete, dan kun je een bezwaar indienen.