Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 14 maart 2017
Jaarlijks moet je voor 1 mei je belastingaangifte indienen. Maar wat gebeurt er als je te laat belastingaangifte doet?
Tip! Heb je in maart of april al door dat je niet op tijd belastingaangifte kunt doen? Vraag dan om uitstel.
Stappen te laat belastingaangifte
Doe je te laat belastingaangifte, dan stuurt de Belastingdienst je eerst een herinneringsbrief. Als je vervolgens nog geen actie onderneemt valt er een aanmaning op je deurmat. Je hebt na deze aanmaning meestal nog een dag of zeven de tijd om alsnog belastingaangifte te doen. Doe je dit niet, dan betaal je een boete. In het artikel 'Boete belastingaangifte te laat' vind je de exacte hoogte van deze boete.
Houd er rekening mee dat de Belastingdienst te laat ingediende belastingaangiftes mogelijk nog wel verwerkt, maar dat de boete in dat geval altijd gehandhaafd blijft.
Let op: Het komt steeds vaker voor dat de Belastingdienst een proces-verbaal opmaakt tegen Nederlanders die vaker te laat zijn met belastingaangifte doen. Het te laat indienen van de belastingaangifte wordt namelijk gezien als een misdrijf. Je loopt dus de kans dat je voor de rechter moet verschijnen. Meestal kom je er de eerste keer nog met een schikking van af, maar deze schikking is doorgaans veel hoger dan de genoemde boetes.
Belastingaangifte te laat – De aanslag
Het te laat indienen van je belastingaangifte beïnvloedt mogelijk ook je belastingaanslag. De fiscus kan namelijk een ‘ambtshalve aanslag’ opleggen. Je krijgt dan een aanslag die de Belastingdienst, geschat op je belastbaar inkomen, voor jou heeft ingevuld. Volgens de Belastingdienst berust deze aanslag ‘zo veel mogelijk op redelijke uitgangspunten’. In werkelijkheid is deze aanslag echter veel hoger dan normaal, omdat de fiscus er vanuit gaat dat je protesteert indien je een te hoge aanslag ontvangt.
Let op: Deze ambtshalve aanslag komt uiteraard bovenop de verzuimboete. Ben je het niet eens met de aanslag, dan kun je een bezwaar indienen.