Kan ik mijn pensioen afkopen?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 04 januari 2021

Als je via je werkgever deelneemt aan een pensioenregeling, mag je het opgebouwde pensioen niet zomaar afkopen. Je mag dus niet zelf beslissen om het opgebouwde pensioen eerder op te nemen. Maar het pensioenfonds mag je ook niet aanbieden om het opgebouwde pensioen in één keer uit te keren. Een uitzondering hierop vormt het zogenoemd klein pensioen. Maar hoe hoog is deze afkoopgrens precies en hoe gaat de afkoop van een pensioen in zijn werk?

Grens afkopen pensioen

Je spreekt van een klein pensioen als de bruto pensioenuitkering lager is dan 503,24 euro per jaar (2021). Doorgaans bouw je een klein pensioen op als je slechts een beperkte periode in een bepaalde branche gewerkt hebt.

Naast de bovengenoemde afkoopgrens moet je aan twee aanvullende voorwaarden voldoen om een klein pensioen af te kopen:

  • Het moet minimaal twee jaar geleden zijn dat je bent gestopt bij je werkgever en dus met het deelnemen aan de pensioenregeling.
  • De pensioenuitvoerder moet je binnen zes maanden na deze twee jaar informeren over de afkoop en dit ook binnen deze periode uitvoeren.

Let op: Het afkopen van een pensioen is geen recht van jezelf, maar van de pensioenuitvoerder. Dat houdt in dat pensioenuitvoerders zonder toestemming je pensioen mogen afkopen, mits ze aan de gestelde voorwaarden voldoen. De reden hiervoor is dat pensioenuitvoerders hierdoor hun administratieve lasten kunnen verlichten. Een klein pensioen brengt in verhouding met de uitkering namelijk hoge administratieve kosten met zich mee.

Pensioen afkopen en belasting

Wanneer het pensioenfonds je kleine pensioen afkoopt, moet je in één keer belasting betalen over het uitgekeerde bedrag. Het bedrag dat het fonds uitkeert, komt bovenop je loon dat je in dat jaar verdiend hebt en valt dus in de hoogste belastingschijf die op jou van toepassing is.

Afkoop pensioen opvangen

Kopen één of meerdere pensioenfondsen een klein pensioen van je af, dan krijg je mogelijk te maken met een pensioengat. De pensioenuitkering ligt in dat geval lager dan je vooraf verwachtte. Dit kun je opvangen door het uitgekeerde pensioen te storten in een lijfrenteverzekering of op een bankspaarrekening. Zo dient het afgekocht pensioen later alsnog als aanvullende pensioenvoorziening.

Tip! In het artikel 'Zelf pensioen opbouwen' lees je alles over de voorwaarden en mogelijkheden om je pensioengat zelf aan te vullen.