Belasting schenken

Wanneer je geld schenkt, betaalt de ontvanger belasting over schenking. In sommige gevallen geldt een vrijstelling. De hoogte van deze vrijstelling is afhankelijk van je relatie met de ontvanger. Nieuws en informatie over belasting en schenken vind je in onderstaande blogartikelen van Sparen.nl.

Artikelen en achtergrond Belasting schenken

Huis schenken op papier

Redactie Sparen.nl

Wil je je kinderen een bedrag schenken, maar bestaat je vermogen uit je eigen woning? Dan is je huis op papier schenken een mogelijke oplossing. Je schenkt het huis in dat geval aan de kinderen, maar de woning is pas na overlijden voor hen beschikbaar. Tot die tijd woon je dus gewoon zelf in het geschonken huis. Maar waar moet je op letten bij het schenken van een huis op papier en wanneer is het verstandig? Woning schenken aan kind op papier - Voorwaarden. Een eerste voorwaarde is dat je de schenking op papier in een schenkingsakte bij de notaris vastlegt. De notaris registreert in deze akte alle relevante informatie van de schenking. Leg je de schenking op papier niet in een akte vast, dan beschouwt de Belastingdienst de schenking als ongeldig.

Lees verder

Schenken aan broer of zus

Redactie Sparen.nl

Beschik je over wat extra spaargeld en wil je je broer of zus een bedrag schenken? Dan betaalt je broer of zus schenkbelasting als de schenking hoger is dan 3.244 euro. Deze vrijstelling geldt per broer of zus. Over het bedrag dat boven deze vrijstelling uitkomt, betaal je 30 procent schenkbelasting. De Belastingdienst verhoogt deze belasting naar 40 procent als het bedrag boven de vrijstelling meer dan 128.750 euro is. Let op: Doe je of doen jij en je fiscale partner in één kalenderjaar meerdere schenkingen aan je broer of zus, dan worden de schenkingen bij elkaar opgeteld.

Lees verder

Belastingvrij schenken aan kleinkinderen

Redactie Sparen.nl

Als opa of oma wil je natuurlijk dat het je kleinkind aan niets ontbreekt. Een schenking is dan een mogelijkheid om je kleinkind financieel te ondersteunen. Maar hoeveel mag je je kleinkind belastingvrij schenken? En wat komt er allemaal kijken bij een schenking aan je kleinkind? Vrijstelling schenking kleinkind. Als grootouder mag je dit jaar 3.244 euro belastingvrij schenken aan je kleinkind. Deze vrijstelling geldt per kleinkind. Over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt, betaalt je kleinkind schenkbelasting. Mocht je kleinkind nog geen 18 zijn, dan betalen de ouders deze belasting.

Lees verder