Schenking aan kind in buitenland

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 18 januari 2022

Je wilt je kind een bedrag schenken, maar hij of zij woont en werkt in het buitenland. Je kind heeft een Nederlands paspoort, maar betaalt belasting in het land waar hij/zij woont. Wie betaalt dan de schenkbelasting? En in welk land betaal je de schenkbelasting?

Schenken aan kind in buitenland, wie betaalt belasting?

Bij een schenking betaalt de ontvanger in principe de schenkbelasting, ook als deze in het buitenland woont. In dit geval betaalt je kind de schenkbelasing. Je kunt echter afspreken dat je zelf de schenkbelasting voor rekening neemt. Maar dit is fiscaal gezien niet voordelig, omdat de Belastingdienst de betaalde belasting ook als schenking ziet, waarover je uiteraard belasting betaalt.

Let op: Ondanks dat je kind de schenkbelasting moet betalen, ben je zelf als schenker medeverantwoordelijk voor deze belasting. Mocht je kind de belasting niet betalen, dan klopt de Belastingdienst bij jou aan. De fiscus mag zelfs tot vijf jaar na je overlijden de belasting met terugwerkende kracht innen, mocht het er achter komen dat dit nog niet is gebeurd.

Schenking buitenland – Waar belasting betalen?

De schenkbelasting betaal je in Nederland als de schenker in Nederland woont, of als de schenker minder dan 10 jaar voor de schenking in Nederland woonde. Je kind betaalt de schenkbelasting dus aan de Nederlandse belastingdienst.

Bovenstaande situatie is van toepassing op schenkingen naar landen waar Nederland een verdrag mee heeft. Woont je kind in een niet-verdragsland, dan betaalt hij of zij mogelijk ook schenkbelasting in het betreffende land. De belastingregels van het land waar je kind woont, geven hier uitsluitsel over. Op de site van de Belastingdienst vind je een overzicht van verdragslanden.

Vrijstelling schenking aan kind in buitenland en hoogte belasting Nederland

Je kind betaalt de schenkbelasting over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt. In 2022 mogen ouders 5.677 euro belastingvrij schenken aan hun kind. Over het deel van de schenking boven deze vrijstelling tot 130.425 euro heft de Belastingdienst 10 procent belasting. De rest van de schenking wordt met 20 procent belast.

Tip! In het artikel ‘Geld schenken aan kind lees je meer informatie over de vrijstelling en belasting bij schenken aan je kind. In het artikel lees je ook meer over de eenmalig verhoogde vrijstelling waarvan je gebruik kunt maken indien je kind tussen de 18 en 40 jaar is.