Belastingvrij schenken aan kleinkinderen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 21 december 2022

Als opa of oma wil je natuurlijk dat het je kleinkind aan niets ontbreekt. Een schenking is dan een mogelijkheid om je kleinkind financieel te ondersteunen. Maar hoeveel mag je je kleinkind belastingvrij schenken? En wat komt er allemaal kijken bij een schenking aan je kleinkind?

Schenking nog niet nodig? Stort deze dan op een spaarrekening! Vergelijk spaarrekeningen en haal het maximale uit je schenking. Spaarrekening vergelijken >>

Vrijstelling schenking kleinkind

Als grootouder mag je dit jaar 2.418 euro belastingvrij schenken in 2023 aan je kleinkind. Deze vrijstelling geldt per kleinkind. Over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt, betaalt je kleinkind schenkbelasting. Mocht je kleinkind nog geen 18 zijn, dan betalen de ouders deze belasting.

Belastingvrije schenking kleinkinderen

Is je kleinkind 18 jaar en heb je er geen vertrouwen in dat hij/zij het geschonken geld besteedt aan een doel waarvoor de schenking is bestemd? Dan kun je een bewindvoerder aanwijzen. De bewindvoerder, bijvoorbeeld de vader of moeder van het kind, bewaakt de schenking tot een vooraf bepaalde leeftijd. Tot die tijd kan je kleinkind dus niet zomaar over de schenking beschikken.

Daarnaast kun je overwegen om een uitsluitingsclausule in de schenking op te nemen. Mocht je kleinkind in de toekomst trouwen en het huwelijk loopt op de klippen, dan blijft het geschonken bedrag in bezit van je kleinkind. Hiermee voorkom je dus dat de schenking buiten de familie belandt.

Tip! Leg bovenstaande zaken vast in een akte. Dit doe je bijvoorbeeld bij een notaris, maar je kunt ook zelf een onderhandse akte opstellen. Beide partijen dienen vanzelfsprekend deze akte te ondertekenen.

Schenking kleinkind op kinderspaarrekening

Je kunt slim schenken aan je kleinkind door een kinderspaarrekening op zijn of haar naam te openen. Door hier elk jaar een bedrag op te storten, profiteer je jaarlijks van de schenkingsvrijstelling en voorkom je dat je ineens een groot bedrag aan schenkbelasting betaalt. Houd er wel rekening mee dat je toestemming van de ouders nodig hebt voordat je de rekening opent.

Spaarrekening voor je kleinkind openen?Loop geen rendement mis! Vergelijk direct online de rente en voorwaarden van alle kinderspaarrekeningen en open binnen twee minuten de spaarrekening van je keuze. Direct vergelijken >>