Invloed rentebetaling op depositorendement

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 11 augustus 2023

Als je een deposito opent, wil je uiteraard de hoogste deposito rente. Maar het is daarnaast verstandig om rekening te houden met de manier waarop de bank de rente uitkeert. Ontvang je de rente jaarlijks of maandelijks? En keert je bank deze rentevergoeding op je spaarrekening of op je depositorekening uit?

Spaardeposito openen? Loop geen rendement mis! Vergelijk de rente en voorwaarden van alle deposito's en open eenvoudig online het deposito met het hoogste rendement. Vergelijk direct >>

Rente-uitkering - Maandelijks of jaarlijks?

Je rendement op een deposito hangt, naast de hoogte van de rente, af van de frequentie van de rentebetaling: vergoedt de bank elke maand of eenmaal per jaar de rente? Bij deposito’s waarop je maandelijks rente ontvangt, profiteer je van het rente-op-rente effect. De eerste maand rekent de bank alleen rente over het ingelegde bedrag. Maar na de eerste maand ontvang je rente over het ingelegde bedrag én over de rente die je al ontvangen hebt. Hierdoor ligt het rendement van deposito’s met een maandelijkse rente-uitkering hoger.

Let op: Bij sommige banken heb je de keuze om de rentevergoeding per maand of per jaar te ontvangen. Kies je echter voor een maandelijkse betaling, dan ontvang je een lager rentepercentage op jaarbasis dan wanneer je kiest voor een jaarlijkse uitbetaling.

Op welke rekening uitkeren?

Een tweede vraag die het rendement beïnvloedt, is of de bank de rente op je deposito-, betaal- of spaarrekening stort. De rentevergoedingen op betaal- en spaarrekeningen zijn namelijk variabel en liggen doorgaans lager dan de die op een depositorekening. Het rendement van een deposito met een rente-uitkering op een betaal- of spaarrekening ligt dus lager dan dat van een deposito met een rente-uitkering op een depositorekening.

Rente-uitkering – Bij welke banken op depositorekening?

Je kunt slechts bij slechts enkele banken de rentevergoeding op je depositorekening ontvangen. In onderstaand overzicht zie je bij welke banken dit mogelijk is.

Bank Termijn rente-uitkering
ASN Bank Jaarlijks
Centraal Beheer Maandelijks
Knab Jaarlijks
Rabobank Jaarlijks
SNS Bank Jaarlijks