Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 01 april 2015
De spaarrentes liggen historisch laag en blijven maar dalen. Tegelijkertijd blijft de inflatie in Nederland tamelijk hoog. Niet zo gek dus dat veel Nederlanders op zoek zijn naar manieren om hun toch nog een beetje rendement te behalen op hun spaargeld.
Direct deposito openen? Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk deposito's en open online het deposito met de hoogste rente voor de looptijd van jouw keuze. Vergelijk hier deposito's >>
Op een spaarrekening kun je op dit moment nog zo'n 1 aan spaarrente krijgen, terwijl je door inflatie ruim 1 procent inlevert op je spaargeld. Een gemakkelijke manier om meer rendement te behalen op het spaargeld is een deel van het spaargeld vastzetten op een deposito. Maar wie een rendement van 3 procent of meer wil halen, moet het spaargeld minimaal 5 jaar vastzetten. En juist omdat de rentes nu zo historisch laag zijn, is de kans groot dat de spaarrentes in de tussenliggende jaren stijgen en dan kun jij hier niet van meeprofiteren. Dat wil je natuurlijk niet.
Spaargeld over meerdere deposito's spreiden
Zeker in de huidige economische omstandigheden heb je mogelijk je spaargeld plotseling nodig en dan wil je het niet vast hebben zitten in een deposito met een lange looptijd.
Gelukkig is er een manier om je spaargeld rendabel weg te zetten op deposito’s en toch flexibiliteit te behouden. Door slim je spaargeld te spreiden over deposito’s met verschillende looptijden kun je een mooi rendement behalen en toch elk jaar spaargeld tot je beschikking hebben. Laten we deze methode de depositoplanner noemen.
Hoe werkt een depositoplanner?
Stel je hebt 10.000 euro aan spaargeld. Hiervan zet je 1.000 euro op deposito’s met looptijden van 1 t/m 10 jaar. Het voordeel hiervan is dat er elk jaar spaargeld vrijkomt dat je kunt besteden of gebruiken om door te sparen als je het niet nodig hebt. In het geval dat je nu voor elke looptijd je spaargeld neerzet bij de aanbieder met de hoogste spaarrente en steeds het vrijkomende geld opneemt om te besteden, dan behaal je in 10 jaar een rendement van bijna 19 procent. In de onderstaande tabel zie je hoe het saldo groeit in de loop der jaren.
Kies je ervoor het spaargeld dat elk jaar vrijkomt niet te besteden maar door te plaatsen op een nieuwe deposito van 10 jaar (als je dit doet, komt er ook in jaar 11 t/m 20 nog elk jaar een geldbedrag vrij), dan loopt je rendement zelfs op tot mogelijk 70 procent in 20 jaar tijd.
Let wel: Hierbij gaan we er vanuit dat de 10-jaars depositorente de komende 10 tot 20 jaar niet verandert. Omdat de spaarrentes nu historisch laag zijn, is de kans groot dat de 10-jaars depositorente stijgt en je rendement met deze strategie nog groter wordt. Wanneer bijvoorbeeld de hoogste 10-jaarsdeposito rente na 5 jaar stijgt naar 4 procent en na 10 jaar naar 4,5 procent, kun je in 20 jaar een rendement van 167 procent behalen. (Dit voorbeeld stamt uit 2013. De rendementen zijn tussentijds mogelijk veranderd)
Snel verdiend!
Deze constructie lijkt misschien veel werk, maar dat valt reuze mee. Het enige wat je moet doen, is nu even uitzoeken welke aanbieders voor alle looptijden van 1 t/m 10 jaar de hoogste depositorente bieden en daar een spaardeposito te openen.
Houd vervolgens voor jezelf bij in bijvoorbeeld een Excel-document bij welke bank je welk deposito hebt geopend en met welke looptijd. Zo weet je altijd precies bij welke bank je deposito dat jaar vrijkomt.
Nu hoef je alleen nog maar elk jaar even de rentes voor spaardeposito’s met een looptijd van 10 jaar te bekijken om je vrij gekomen spaargeld van dat jaar bij de aanbieder met de hoogste rente te stallen en dit te noteren in je eigen Excel-document. Dit kost je elk jaar misschien maximaal een half uurtje tijd terwijl het je elk jaar 400 tot 500 euro aan rente oplevert. Probeer maar eens een baan te vinden waar je dat per half uur werk betaald krijgt!