Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 23 mei 2023
BIGBANK, een bank uit Estland, biedt al sinds de introductie op de Nederlandse spaarmarkt een van de hoogste depositorente aan. Maar hoe verstandig is sparen bij deze Estse bank eigenlijk? Wij krijgen regelmatig vragen van spaarders die willen weten hoe betrouwbaar deze bank is.
Direct een deposito openen? Vergelijk de rente en voorwaarden van BIGBANK met alle andere banken in Nederland! Open het deposito van je keuze online en loop niet langer rente-inkomsten mis. Hoogste rente deposito >>
BIGBANK betrouwbaar?
Sinds de ervaring met de IJslandse bank Icesave in 2008 zijn Nederlandse spaarders enigszins huiverig om in zee te gaan met buitenlandse banken. Dit merkt ook bestuursvoorzitter van BIGBANK, Kaido Saar: “In Duitsland hebben we vrij snel het vertrouwen gewonnen. Maar in Nederland zien we dat dit wat langer duurt. Dit komt natuurlijk mede door de ervaring die Nederlanders hebben met Icesave en de eigen DSB Bank.”
Deze scepsis over sparen bij buitenlandse banken is, zeker wanneer het gaat om banken binnen de Europese Unie (EU), niet helemaal gegrond. Sinds 2012 geldt dat de garantiestelsels van alle landen binnen de EU een vergelijkbare dekking moeten bieden van maximaal 100.000 euro per rekeninghouder, per bankvergunning. Omdat ook Estland behoort tot de EU, geldt deze garantie tevens voor spaarders bij BIGBANK.
BIGBANK sparen en depositogarantiestelsel
De spaardeposito’s van BIGBANK worden gegarandeerd door het Estse Tagatis Fond, dat net als het Nederlandse depositogarantiestelsel spaartegoeden dekt tot 100.000 euro per spaarder per bankvergunning. Dit Estse depositogarantiestelsel voldoet aan de richtlijnen van de Europese Unie en de Estse overheid staat garant voor het fonds. Sparen bij BIGBANk is dus net zo veilig als sparen bij een Nederlandse bank.
Wat doet BIGBANK met het spaargeld?
BIGBANK is een bank die vrij traditioneel opereert. Zij trekt spaargeld aan en gebruikt dit om kredieten te verstrekken aan consumenten. Anders dan veel grootbanken stopt de bank het spaargeld niet in beleggingen of investeringen in bedrijven.
De Estse bank is als spaarbank actief in Estland, Letland, Finland, Duitsland en Oostenrijk. Het geld dat in deze landen wordt aangetrokken met spaardeposito’s wordt gebruikt om kredieten te verstrekken in Estland, Letland, Litouwen, Finland, Zweden en Spanje.