Tips deposito openen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 18 november 2023

Wanneer je een bedrag beschikbaar hebt en verwacht dit de komende periode niet nodig te hebben, dan is een deposito openen wellicht interessant. Op een deposito zet je een bedrag voor een bepaalde periode vast tegen een vaste rente. Wil je een deposito openen? Met behulp van onderstaand stappenplan vind je heel eenvoudig het beste deposito dat past bij je wensen:

  • Bepaal de looptijd
  • Vergelijk deposito’s
  • Open direct online het deposito van je keuze
Direct een deposito openen?
Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk deposito’s, open online het deposito van je keuze en haal het maximale uit je spaargeld.
Vergelijk en open direct >>

Deposito openen – Bepaal de looptijd

Allereest is het van belang dat je bepaalt hoelang je je spaargeld wilt vastzetten. Over het algemeen geldt dat hoe langer de looptijd van het deposito, hoe hoger de rente die de bank vergoedt. Maar houd ook rekening met je eigen situatie: wanneer denk je het geld weer nodig te hebben? Wil je bijvoorbeeld binnen nu en 3 jaar je woning verbouwen en heb je het geld daarvoor nodig, dan is het niet verstandig een deposito met een looptijd van 5 jaar te openen.

Tips deposito openen – Maak een vergelijking

Nadat je de gewenste looptijd van het deposito hebt bepaald, kun je de deposito’s van banken vergelijken. Uiteraard speelt de spaarrente die de bank vergoedt hierbij een belangrijke rol. Deze bepaalt immers voor het grootste deel je rendement. Maar houd daarnaast ook rekening met de volgende factoren:

  • Hoe vaak keert de bank de rente uit? Kies je voor een deposito waarbij de bank de rente per maand uitkeert, dan profiteer je van het rente-op-rente effect. Hierdoor ligt je uiteindelijke rendement hoger. 
  • Welke voorwaarden gelden er voor tussentijds opnemen of voortijdig beëindigen? Sommige banken bieden een deposito waarbij je in bijzondere situaties (zoals werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid) het deposito kosteloos kunt beëindigen. In het artikel ‘Deposito tussentijds opzeggen’ vind je een overzicht van de voorwaarden per bank.
  • Verplicht de bank je een betaalrekening te openen of kun je je huidige betaalrekening aanhouden? Doorgaans betaal je namelijk kosten voor het openen van een betaalrekening, waardoor het rendement van je deposito daalt.
  • Hoe beoordelen andere consumenten de bank? In de depositovergelijking van Sparen.nl zie je direct hoe andere consumenten de betreffende bank beoordelen op onder meer klantvriendelijkheid en het gemak van een rekening openen.

Tip! Door enkele banken in het overzicht te selecteren en uitgebreid te vergelijken, krijg je een overzicht van alle voorwaarden van de geselecteerde deposito’s. Hierdoor zie je direct hoe de deposito’s scoren op de voorwaarden die jij belangrijk vindt.

Open direct online het deposito van je keuze

Heb je het deposito gevonden dat aan al je wensen voldoet, dan kun je deze direct online via Sparen.nl openen. Door in de vergelijking op de button ‘verder’ te klikken kom je terecht op een speciale pagina van de door jou geselecteerde bank. Hier vul je enkele persoonlijke gegevens in, zoals je naam, adres, geboortedatum en tegenrekening. Vervolgens dien je het deposito te bevestigen (dit kan vaak online) en het deposito is geopend!

Het maximale rendement over je spaargeld?Kies dan voor de hoogste depositorente. Vergelijk deposito's met de looptijd van je keuze en open direct online het deposito met de hoogste rente >>