Deposito tussentijds opzeggen mogelijk?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 11 maart 2023

Wil je een hoger rendement over je spaargeld, dan is een deposito openen een interessante optie. Hierbij geldt doorgaans dat hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente die je ontvangt. Maar wat nu als je het geld tussentijds toch nodig hebt? In de praktijk blijkt dat de regels die banken hanteren flink uit elkaar lopen.

Boete deposito tussentijds beëindigen

Bij de meeste banken kun je tegen betaling je deposito voortijdig beëindigen. De boete die je voor het opnemen betaalt, is vaak een percentage van het totaalbedrag. Dit percentage verschilt per bank, maar loopt uiteen van 1 tot 5 procent. Hoe langer het deposito nog doorloopt, hoe hoger doorgaans de opnamekosten die je betaalt.

In uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld bij de aankoop van een huis, bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, mag je bij sommige banken het deposito opzeggen zonder dat hier kosten aan verbonden zijn. In de tabel onderaan dit artikel zie je per bank wanneer je het deposito tussentijds kunt beëindigen, zonder dat de bank opnamekosten in rekening brengt.

Deposito tussentijds opzeggen – Let op voorwaarden!

Veel spaarders gaan, voordat ze een deposito openen, de rente van deposito's vergelijken. Maar het is zeker zo belangrijk om de voorwaarden van de bank na te gaan. Blijf je de baas over je eigen geld en kun je tussentijds geld opnemen? Hoeveel opnamekosten betaal je en in welke gevallen mag je kosteloos het deposito beëindigen? Maar ook zaken als de rente-uitkering van het deposito beïnvloeden het uiteindelijke rendement. Keert de bank elke maand rente uit, dan profiteer je namelijk van het rente-op-rente effect.

Belangrijk is in elk geval om je te beseffen dat, wanneer je geld vastzet op een deposito, je een overeenkomst met de bank aangaat. Hieraan zijn voor beide partijen verplichtingen verbonden. Toch is het fijn om te weten dat als je plotseling je geld nodig hebt, je het deposito tussentijds kan beëindigen.

Deposito tussentijds opzeggen – Regels per bank

De regels voor het tussentijds opzeggen van een deposito verschillen per bank. Tijdens je vergelijking op Sparen.nl kun je bij de details van elk spaardeposito bekijken wat de regels zijn omtrent tussentijds opzeggen.