Slim sparen

Slim sparen is eigenlijk het afstemmen van je spaargedrag op je persoonlijke financiële situatie. Maar hoe weet je welke manier van sparen voor jou het beste werkt? Ofwel: hoe kun je slim geld sparen? Sparen.nl schrijft hier regelmatig blogartikelen over. Deze vind je in onderstaand overzicht.

Artikelen en achtergrond Slim sparen

Sparen of uitgeven?

Redactie Sparen.nl

Nederlanders zijn gek op sparen. We hebben met zijn allen honderden miljarden euro’s op de bank staan in de vorm van tegoeden op spaarrekeningen en deposito’s. Maar is het nu echt wel nodig om zoveel te sparen? Geld uitgeven is immers veel leuker en stimuleert ook nog eens de economie, zoals veel politici de spaarder op het hart drukken. Sparen of uitgeven – Hoe keuze maken?. Om te bepalen wat verstandiger is moet je eerst kijken of je op dit moment voldoende spaargeld hebt als financiële buffer. Je moet immers wel wat geld achter de hand hebben voor als je wasmachine of je auto het ineens begeeft of voor als je een onverwacht hoge rekening op de deurmat krijgt. Meer over hoeveel spaargeld je nodig hebt als financiële buffer, lees je in het artikel: ‘Hoeveel spaargeld heb je nodig?’. 

Lees verder

Sparen op creditcard verstandig?

Redactie Sparen.nl

Je kunt naast betalen met ook sparen op je credicard. Sommige creditcardmaatschappijen, zoals ANWB en VISA, vergoeden namelijk rente als je een positief saldo op je creditcard hebt. Maar hoe werkt sparen op je creditcard precies? Hoe werkt sparen op je creditcard en wat kost dat?. Sparen op een creditcard werkt eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je moet doen, is geld van je betaalrekening naar je creditcard overmaken. Vraag bij je bank of creditcardmaatschappij naar welk rekeningnummer je dit geld moet overmaken.

Lees verder

Deposito tussentijds opzeggen mogelijk?

Redactie Sparen.nl

Wil je een hoger rendement over je spaargeld, dan is een deposito openen een interessante optie. Hierbij geldt doorgaans dat hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente die je ontvangt. Maar wat nu als je het geld tussentijds toch nodig hebt? In de praktijk blijkt dat de regels die banken hanteren flink uit elkaar lopen. Boete deposito tussentijds beëindigen. Bij de meeste banken kun je tegen betaling je deposito voortijdig beëindigen. De boete die je voor het opnemen betaalt, is vaak een percentage van het totaalbedrag. Dit percentage verschilt per bank, maar loopt uiteen van 1 tot 5 procent. Hoe langer het deposito nog doorloopt, hoe hoger doorgaans de opnamekosten die je betaalt.

Lees verder