Sparen of uitgeven?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 30 december 2023

Nederlanders zijn gek op sparen. We hebben met zijn allen honderden miljarden euro’s op de bank staan in de vorm van tegoeden op spaarrekeningen en deposito’s. Maar is het nu echt wel nodig om zoveel te sparen? Geld uitgeven is immers veel leuker en stimuleert ook nog eens de economie, zoals veel politici de spaarder op het hart drukken.

Sparen of uitgeven – Hoe keuze maken?

Kies je voor sparen? Zorg dan dat je geen rendement misloopt en spaar tegen de hoogste rente. Hoogste rente op spaarrekening >>

Om te bepalen wat verstandiger is moet je eerst kijken of je op dit moment voldoende spaargeld hebt als financiële buffer. Je moet immers wel wat geld achter de hand hebben voor als je wasmachine of je auto het ineens begeeft of voor als je een onverwacht hoge rekening op de deurmat krijgt. Meer over hoeveel spaargeld je nodig hebt als financiële buffer, lees je in het artikel: ‘Hoeveel spaargeld heb je nodig?’. 

Behalve voor de financiële buffer zetten veel Nederlanders geld opzij voor andere spaardoelen. Denk aan een verbouwing, een nieuwe keuken, een vakantie, de studie van je kind(eren) etc. Heb je zelf ook dit soort spaardoelen, dan wil je hier waarschijnlijk maandelijks wat geld voor opzij zetten.

Heb je voldoende financiële buffer en heb je na het betalen van je vaste lasten en eventueel spaargeld dat je opzij zet voor andere doelen nog geld over? Dan kun je dit gewoon uitgeven.

Alternatieven voor de spaarrekening

Je kunt natuurlijk altijd nog meer geld op je spaarrekening zetten dan wat je echt nodig hebt. Maar waarom zou je dit doen? De spaarrente is op dit moment zo laag dat de bank je er niet echt voor beloont.

Voelt het toch niet goed om alles wat je overhoudt maar te spenderen? En wil je liever nog wat extra sparen? Overweeg dan eens een deposito. Aangezien je het spaargeld niet direct nodig hebt, kun je het waarschijnlijk wel een tijdje missen en vastzetten. In ruil daarvoor krijg je een hogere rente dan op een spaarrekening. Op Sparen.nl zie je direct welke banken de hoogste deposito rente bieden voor de door jou gekozen looptijd.