Hoeveel spaargeld moet je hebben?
Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 10 juni 2023
Veel Nederlanders hebben te weinig spaargeld. Ongeveer 15 procent heeft zelfs helemaal geen spaargeld. Maar hoeveel spaargeld moet je eigenlijk hebben?
Sparen voor een buffer? Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk alle banken en open direct de rekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Direct vergelijken >>
Hoeveel spaargeld heb je nodig?
Een financiële reserve of financiële buffer gebruik je om onverwachte kosten te betalen, zoals de reparatie van je auto of vervanging van je diepvries. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) bepaalt per gezinssituatie hoeveel spaargeld verstandig is om achter de hand te hebben. Hierbij kijkt het naar verschillende factoren, waaronder:
- Gezinssamenstelling
- Koopwoning / huurwoning
- Autobezit
In onderstaande tabel vind je voor verschillende situaties hoeveel spaargeld je volgens het Nibud moet hebben.
Situatie |
Minimale buffer |
Alleenstaand, huurwoning, zonder auto |
5.880 euro |
Stel, huurwoning, met een kleine, tweedehands auto |
10.450 euro |
Stel, twee kinderen, koopwoning, met een compacte, middenklasse auto |
21.250 euro |
Tip! Wil je precies weten hoeveel spaargeld je minimaal nodig hebt in jouw situatie? Gebruik dan de bufferberekenaar.
Let op: Zoals gezegd gaat het hier om hoeveel spaargeld je minimaal moet hebben. Vooral wanneer je in een koopwoning woont en een eigen auto bezit, is het verstandig om meer te sparen.
Hoeveel spaargeld achter de hand en op welke rekening?
Sparen voor een financiële reserve doe je het beste op een vrij opneembare spaarrekening. Mocht je diepvries het begeven of je auto naar de garage moeten, dan heb je het geld immers meteen nodig. Bij een deposito betaal je echter een boete voor een tussentijdse opname. Het is dus verstandig om een financiële buffer op een vrij opneembare spaarrekening onder te brengen.
Tip! Ga voor het hoogste rendement over je spaargeldNederlanders laten jaarlijks ruim 1 miljard aan spaarrente liggen door te sparen bij een grootbank. Hoeveel spaarrente loop jij onnodig mis? Vergelijk online de rente en voorwaarden van alle banken en open direct online de
spaarrekening met de hoogste rente >>