Sparen op creditcard verstandig?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 28 juni 2015

Doordat de spaarrentes extreem laag zijn, zoeken spaarders naar alternatieven om het rendement op hun spaargeld te verhogen. Een van deze alternatieven is sparen op een creditcard. Sommige creditcardmaatschappijen, zoals ANWB en VISA, vergoeden namelijk een hogere rente dan spaarbanken. Maar hoe werkt sparen op je creditcard precies?

Het hoogste rendement over je spaargeld? Dat behaal je door te sparen tegen de hoogste rente. Vergelijk direct en stap binnen twee minuten over naar de bank met de hoogste rente op spaarrekening >>

Hoe werkt sparen op je creditcard en wat kost dat?

Sparen op een creditcard werkt eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je moet doen, is geld van je betaalrekening naar je creditcard overmaken. Vraag bij je bank of creditcardmaatschappij naar welk rekeningnummer je dit geld moet overmaken.

Zodra je het geld hebt overgemaakt, ontstaat er een positief saldo. De meeste creditcardmaatschappijen vergoeden hier spaarrente over als dit saldo minimaal 500 euro is. Door saldo op de creditcard te storten ontvang je niet alleen rente, maar neemt ook je bestedingsruimte toe. Stel dat de kredietlimiet van je creditcard 3.000 euro bedraagt en je stort 1.500 euro, dan kun je in totaal voor een bedrag van 4.500 euro met de creditcard betalen.

Kosten sparen op creditcard

De kosten van een creditcard zorgen er echter voor dat het rendement van sparen op een creditcard daalt. Je betaalt namelijk niet alleen jaarlijks een bepaald bedrag voor je creditcard, maar ook opnamekosten wanneer je een bedrag opneemt of naar je betaalrekening overmaakt.

Hoeveel kosten je exact betaalt, verschilt per creditcardmaatschappij. Je behaalt het hoogste rendement door aanbieders te vergelijken op kosten, rente en voorwaarden op sites als Geld.nl.

Creditcard sparen verstandig?

Wanneer je de opbrengsten van sparen op een creditcard afgezet tegen de kosten, dan zie je dat het rendement van sparen op een creditcard lager is dan op een gewone spaarrekening. Desondanks kan sparen op een creditcard soms best aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld als je wilt sparen voor een uitgave die je met je creditcard wilt betalen. Een ander voordeel is dat je niet (of minder snel) ‘rood staat’ op de creditcard.