Groen spaardeposito met belastingvoordeel

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 04 januari 2024

Om investeringen in milieuvriendelijke projecten te stimuleren, geeft de overheid een belastingvoordeel op groene beleggingen en spaarproducten. Zo kun je bijvoorbeeld groen sparen met belastingvoordeel op een groen spaardeposito. Maar wat houdt het belastingvoordeel precies in en welke groene spaardeposito’s bieden dit voordeel?

Deposito openen? Vergelijk deposito’s van alle banken en vind direct het deposito met het hoogste rendement. 
Spaardeposito vergelijken >>

Groen deposito - Uitleg belastingvoordeel

Spaar je op een groen spaardeposito, dan profiteer je van twee belastingvoordelen. Je heffingsvrije vermogen in box 3 groeit en je profiteert van een heffingskorting.

Het bedrag dat je op een groen spaardeposito stort, telt in 2024 tot maximaal 71.251 euro niet mee bij de berekening van je eigen vermogen in box 3. Voor fiscale partners geldt een dubbele extra vrijstelling van 142.502 euro. Deze vrijstelling komt bovenop de algemene vrijstelling van 57.000 euro of 114.000 euro voor fiscale partners. Over dit bedrag betaal je dus geen vermogensrendementsheffing.

Naast de vrijstelling in box 3 profiteer je van een aanvullende heffingskorting van 0,7 procent in box 1. Ook hiervoor geldt dat de Belastingdienst de heffingskorting berekent over een bedrag tot maximaal 71.251 euro. Deze korting mag je van je inkomstenbelasting aftrekken.

Welk groen spaardeposito biedt belastingvoordeel?

Een groen spaardeposito levert je echter alleen belastingvoordeel op als het beschikt over een groencertificaat. Sommige banken, zoals Triodos en ASN Bank, staan als duurzaam bekend, maar hun spaardeposito’s hebben geen groencertificaat. Zet je je geld op een spaardeposito bij één van deze banken, dan investeert de bank het geld wel op een duurzame manier, maar je profiteert dus niet van belastingvoordeel.

Op dit moment is ABN AMRO de enige die een spaardeposito met groencertificaat aanbiedt. Deze bank investeert het geld op dit deposito zoveel mogelijk in groene projecten, zoals windturbines, duurzame woningbouw en microfinanciering.

Duurzaam spaarproduct openen?Vergelijk dan direct alle duurzame spaarrekeningen op rente en voorwaarden en vind het duurzame spaarproduct dat het beste bij je past. Duurzaam sparen vergelijken >>