Rekening openen in het buitenland

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 10 maart 2015

Wanneer je (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt, is het vaak handig daar ook een betaal- en/of spaarrekening te openen. Ook als de spaarrentes in het buitenland hoger liggen dan in Nederland, is een spaarrekening in het buitenland openen een interessante optie. Maar wat zijn de mogelijkheden om als Nederlander in het buitenland een rekening te openen?

Tip: spaar in Nederland! De Nederlandse spaarrentes liggen hoger dan de rentes in de ons omliggende landen. Open daarom direct de rekening met de hoogste rente van Nederland en haal het maximale uit je spaargeld. Vergelijk en open direct >>

Rekening buitenland openen, kan dat?

De regels van vrij verkeer van kapitaal binnen de EU zouden ervoor moeten zorgen dat je in elk Europees land een betaal- en spaarrekening kunt openen. Echter, banken hebben het recht om een aanvraag uit het buitenland te weigeren en in de praktijk blijkt dat zij dit ook regelmatig doen. Voordat je als potentiƫle klant een rekening opent, moet de bank je namelijk beter leren kennen. Hiervoor controleert het verschillende gegevens. De controle van een potentiƫle rekeninghouder uit het buitenland duurt relatief lang, waardoor een buitenlandse rekeninghouder voor de bank commercieel gezien minder aantrekkelijk is. Daarom eisen vrijwel alle banken dat je in het betreffende land woont.

Let op: Bij sommige banken kun je wel een rekening openen door persoonlijk langs te gaan bij een van de vestigingen. Neem, voordat je dit doet, voor de zekerheid contact op met de bank, zodat je zeker weet dat je niet voor niets naar het buitenland vertrekt.

Tip! Enkele Nederlandse banken, zoals ABN AMRO, bieden speciale betaalrekeningen aan voor expats. Dit is vaak een goed alternatief als je een tijdje in het buitenland woont of werkt.

Spaarrekening openen bij buitenlandse bank in Nederland

Een spaarrekening openen bij een buitenlandse bank in Nederland is een stuk eenvoudiger. Er zijn namelijk verschillende buitenlandse banken actief op de Nederlandse spaarmarkt. In het overzicht met buitenlandse banken in Nederland zie je welke banken dit zijn en lees je waar je rekening mee moet houden als je bij een van deze banken een spaarrekening wilt openen.