Buitenlandse banken actief in Nederland

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 12 december 2023

Wanneer je op zoek gaat naar de bank met de hoogste rente op een spaarrekening, kom je wellicht enkele banken tegen die je niet of nauwelijks kent. Dat komt omdat er meerdere buitenlandse banken in Nederland actief zijn. Maar welke banken zijn dit precies en is het verstandig om bij een van deze banken je spaargeld onder te brengen?

Op zoek naar een geschikte bank? Vergelijk de spaarrentes van buitenlandse banken met die van Nederlandse banken. Zo zie je direct welke bank het hoogste rendement biedt. Start vergelijken >>

Overzicht internationale banken in Nederland

De buitenlandse spaarbanken die actief zijn in Nederland kun je onderverdelen in twee groepen: banken die vallen onder het Nederlands depositogarantiestelsel en banken die vallen onder een buitenlands depositogarantiestelsel.

Buitenlandse banken met Nederlands depositogarantiestelsel

De meeste internationale banken die in Nederland actief zijn, beschikken over een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat komt omdat zij een hoofdkantoor in Nederland hebben. Doordat ze over een vergunning van DNB beschikken, vallen ze onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Je spaargeld is bij al deze banken tot maximaal 100.000 euro gegarandeerd, net als bij Nederlandse banken. Buitenlandse banken die onder het Nederlands depositogarantiestelsel vallen, zijn:

  • Anadolubank
  • Credit Europe Bank
  • Demir-Halk Bank (DHB)
  • GarantiBank
  • Yapi Kredi Bank

Buitenlandse banken met buitenlands depositogarantiestelsel

Een aantal buitenlandse banken is op de Nederlandse spaarmarkt actief, maar valt onder een buitenlands depositogarantiestelsel. Dat komt omdat deze banken geen hoofdkantoor in Nederland hebben, maar slechts een bijkantoor of zelfs helemaal geen kantoor. Hierdoor vallen ze wel onder het toezicht van DNB, maar officieel is de centrale bank van het land van herkomst verantwoordelijk. Dit houdt in dat je bij een faillissement een beroep moet doen op de centrale bank van het betreffende land.  In je vergelijking op Sparen.nl kun je door te filteren op depositogarantiestelsels van 'Andere Europese landen' direct alle buitenlandse banken zijn die onder een andere depositogarantiestelsel van het Nederlandse vallen. Enkele voorbeelden van deze banken zijn: Renault Bank, Big bank, Argenta en Lloyds Bank.

Sparen bij buitenlandse bank in Nederland verstandig?

Veel Nederlanders zijn huiverig om hun geld op een spaarrekening bij een buitenlandse bank te zetten. Dat is echter niet altijd terecht. Zolang de bank onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie (EU) valt, is sparen bij een buitenlandse bank net zo veilig als sparen bij een Nederlandse bank. Alle depositogarantiestelsels binnen de EU garanderen je spaargeld namelijk tot 100.000 euro, net als het Nederlandse garantiestelsel. Alle banken die je ziet op Sparen.nl vallen onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie, dus je spaart hier altijd veilig. Je kunt er dus veilig en tegen een aantrekkelijke rente een spaarrekening of deposito openen.

Loop niet langer rente-inkomsten mis!Nederlanders laten jaarlijks ruim 1 miljard aan rente liggen door te sparen bij een grootbank. Hoeveel spaarrente loop jij onnodig mis? Vergelijk online de rente en voorwaarden van alle banken en open direct online de spaarrekening met de beste rente. Direct vergelijken >>