Ontwikkeling spaarrente

Banken wijzigen regelmatig hun spaarrentes. Sparen.nl schrijft geregeld over deze ontwikkeling spaarrente. In onderstaand overzicht vind je alle blogs van Sparen.nl over de historische spaarrente ontwikkeling, rentewijzigingen en hoe de spaarrente zich in de toekomst mogelijk zal gaan ontwikkelen.

Artikelen en achtergrond Ontwikkeling spaarrente

Ontwikkeling spaarrente en prognose

Redactie Sparen.nl

De spaarrente in Nederland was tussen 2016 en 2022 historisch laag, waarbij 0 procent rente of negatieve rente betalen normaal werd. Dit kwam door het lage rentebeleid van de ECB, die haar rente verlaagde na de financiële crisis van 2008. In juli 2022 begon de rente weer te stijgen door inflatie, mede door de oorlog in Oekraïne. De rente piekte in 2023 op 4%, maar stabiliseerde in 2024. Voor 2025 wordt een daling verwacht.

Lees verder

Spaarrente 2013: daling zet zich voort

Redactie Sparen.nl

December is traditioneel een tijd van terugblikken op het achterliggende jaar. 2013 was een bedroevend jaar voor spaarders. De spaarrentes daalden het eerste halfjaar gestaag en bleven het tweede halfjaar stabiel op een historisch laag punt staan. Rekening houdend met de inflatie kostte sparen zelfs geld. Variabele spaarrente 2013. Kenmerkend voor 2013 is onder meer de rentedaling op variabele spaarrekeningen. Begin januari van 2013 lag de gemiddelde variabele spaarrente op 1,97 procent. 12 maanden later levert spaargeld op een vrij opneembare spaarrekening gemiddeld nog maar 1,51 procent op. Sinds juli biedt ook geen enkele bank meer een spaarrekening met een variabele rente van 2 procent of hoger.

Lees verder

Spaarrente 2012 en verwachting 2013

Redactie Sparen.nl

2012 is voor de spaarders een zwaar jaar geweest. Dat blijkt uit een onderzoek van Spaarrente.nl, dat zij vandaag publiceerde. De spaarrente op spaarrekeningen namen gedurende het jaar af. Dit, in combinatie met een stijgende inflatie, zorgt ervoor dat de waarde van het spaargeld bij de meeste spaarders gedaald is. Grote boosdoener is volgens Spaarrente.nl de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB-rente, het percentage waartegen banken bij de ECB geld kunnen lenen, stond in juli 2012 op 0,75 procent. Dit lage percentage zorgt ervoor dat banken liever geld lenen bij de ECB dan dat zij ‘geld lenen’ van klanten in de vorm van spaargeld. Dit vertaalt zich terug in de lage rentepercentages.

Lees verder