Ontwikkeling spaarrente en prognose

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 18 januari 2022

De spaarrentes zijn de laatste jaren eigenlijk alleen maar aan het dalen geweest en staan historisch laag. Sinds 2013 is de dalende lijn ingezet en tegenwoordig mag je blij zijn als je überhaupt nog rente op spaarrekening krijgt. Teleurstellend, maar dit is niet altijd zo geweest. In de jaren ’90 van de vorige eeuw was 5 procent rente op je spaarrekening geen uitzondering. In dit artikel lees je hoe de spaarrente zich heeft ontwikkeld in de afgelopen 30 jaar en onze prognose voor de spaarrente van de komende tijd.

Maximaal rendement halen? Vergelijk snel alle spaarbanken en loop niet langer rente inkomsten mis! Rente spaarrekening vergelijken >>  

Ontwikkeling spaarrente afgelopen 30 jaar

De cijfers waar Sparen.nl over beschikt gaan terug tot 1991. Deze zijn gebaseerd op de data van De Nederlandsche Bank en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vanaf 2010 verzamelen wij onze eigen spaarrente data.

Begin jaren ’90 lag de gemiddelde spaarrente op ongeveer 5 procent voor een spaarrekening. De renteverschillen waren echter groot. Je kon dus zelfs nog wel 8 procent rente behalen. In de periode tot 1995 en 1996 daalden de spaarrente tot iets meer dan 3 procent. Dit kwam vooral doordat steeds meer mensen kozen voor beleggen en lijfrenteverzekeringen in plaats van voor sparen. 

Spaarrente ontwikkeling laatste 20 jaar

Tussen 1997 en 2007/2008 schommelde de spaarrente tussen de 3,5 en 2,5 procent. Nog steeds liepen de spaarrentes van de verschillende banken echter flink uiteen waardoor je zelfs nog wel 3,5 tot 4 procent rente op je spaarrekening kon krijgen. In 2008/2009 sloeg de kredietcrisis toe. Dat is ook te zien aan een flinke daling in de spaarrente.

Spaarrente ontwikkeling laatste 10 jaar

Tussen 2010 en 2012 volgde nog wel een kleine stijging. Banken kregen namelijk na de crisis te maken met strengere kapitaaleisen. Zij moesten meer geld in kas gaan houden tegenover verstrekte leningen, waardoor het aantrekken van spaargeld belangrijk werd. Hier hadden de banken dus wel een iets hogere rente voor over.

Sinds 2013 is de daling ingezet waar we nu nog steeds mee te maken hebben. Deze daling is vooral te wijten aan het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze centrale bank verlaagde haar belangrijkste rentetarief, de ECB-rente, en ging goedkope leningen verstrekken aan de banken. Spaargeld werd hierdoor minder interessant voor de banken. Ze leenden liever het ‘goedkope’ geld uit Europa.

Prognose spaarrente 2022 en verder

De ECB-rente staat nog steeds op een historisch laag niveau van 0 procent. Daarnaast is de ECB al een aantal jaren bezig met het ruimhartig opkopen van obligaties. Gevolg is dat de rentes op de geld- en kapitaalmarkten laag blijven en soms zelfs negatief zijn. Daarnaast moeten banken een deel van het spaargeld dat zij bezitten bij de Europese Centrale Bank stallen. Hiervoor betalen ze inmiddels ook een negatieve rente van 0,5 procent. Het spaargeld kost de bank dus geld. Dit berekenen steeds meer banken door aan de spaarders door negatieve rente te vragen aan spaarders die meer dan 100.000 euro aan spraargeld hebben.

Omdat de ECB de komende tijd nog steeds een ruimhartig beleid blijft voeren, verwachten wij dat de spaarrentes in elk geval in 2022 ook nog laag blijven. Aan de andere kant kan de inflatie ervoor zorgen dat kapitaalmarktrentes stijgen. Omdat banken hun spaarrentes baseren op die kapitaalmarktrentes, kan dit er op termijn toe leiden dat de spaarrentes stijgen. Wij verwachten hier in 2022 echter nog niet veel van.

Rente inkomsten mislopen is natuurlijk zonde van je geld!Al is het niet veel, elk procent is mooi meegenomen. Vergelijk daarom direct alle spaarrekeningen online en profiteer van de hoogste spaarrente. Sparen hoogste rente vergelijken >>