Ontwikkeling spaarrente en prognose

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 28 november 2017

De spaarrentes zijn de laatste jaren eigenlijk alleen maar aan het dalen geweest. Sinds 2013 is de dalende lijn ingezet en tegenwoordig mag je blij zijn met een half procent rente. Teleurstellend, maar dit is niet altijd zo geweest. In de jaren ’90 van de vorige eeuw was 5 procent rente op je spaarrekening geen uitzondering. In dit artikel lees je hoe de spaarrente zich heeft ontwikkeld in de afgelopen 30 jaar en onze prognose voor de spaarrente van de komende tijd.

Maximaal rendement halen? Vergelijk snel alle spaarbanken en loop niet langer rente inkomsten mis! Rente spaarrekening vergelijken >>  

Ontwikkeling spaarrente afgelopen 30 jaar

Helemaal teruggaan tot 30 jaar geleden kunnen wij helaas niet. De cijfers waar Sparen.nl over beschikt gaan terug tot 1991. Deze zijn gebaseerd op de data van De Nederlandsche Bank en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vanaf 2010 verzamelen wij onze eigen spaarrente data.

Begin jaren ’90 lag de gemiddelde spaarrente op ongeveer 5 procent voor een spaarrekening. De renteverschillen waren echter groot. Je kon dus zelfs nog wel 8 procent rente behalen. In de periode tot 1995 en 1996 daalden de spaarrente tot iets meer dan 3 procent. Dit kwam vooral doordat steeds meer mensen kozen voor beleggen en lijfrenteverzekeringen in plaats van voor sparen. 

Spaarrente ontwikkeling laatste 20 jaar

Tussen 1997 en 2007/2008 schommelde de spaarrente tussen de 3,5 en 2,5 procent. Nog steeds liepen de spaarrentes van de verschillende banken echter flink uiteen waardoor je zelfs nog wel 3,5 tot 4 procent rente op je spaarrekening kon krijgen.

Spaarrente ontwikkeling laatste 10 jaar

In 2008/2009 sloeg de kredietcrisis toe. Dat is ook te zien aan een flinke daling in de spaarrente. Tussen 2010 en 2012 volgde nog wel een kleine stijging. Banken kregen namelijk na de crisis te maken met strengere kapitaaleisen. Zij moesten meer geld in kas gaan houden tegenover verstrekte leningen, waardoor het aantrekken van spaargeld belangrijk werd. Hier hadden de banken dus wel een iets hogere rente voor over.

Sinds 2013 is de daling ingezet waar we nu nog steeds mee te maken hebben. Deze daling is vooral te wijten aan het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze centrale bank verlaagde haar belangrijkste rentetarief, de ECB-rente, en ging goedkope leningen verstrekken aan de banken. Spaargeld werd hierdoor minder interessant voor de banken. Ze leenden liever het ‘goedkope’ geld uit Europa.

Prognose spaarrente 2017 en verder

De ECB-rente staat nog steeds op een historisch laag niveau van 0 procent. Daarnaast is de ECB al een aantal jaren bezig met het ruimhartig opkopen van obligaties. Gevolg is dat de rentes op de geld- en kapitaalmarkten laag blijven en voor korte periodes zelfs negatief zijn. Hierdoor is het voor banken veel goedkoper om geld aan te trekken bij beleggers op de geld- en kapitaalmarkten of het te lenen bij de Europese Centrale Bank. Gevolg is dat de spaarrentes laag blijven en alleen maar verder dalen.

Er is een klein lichtpuntje: de ECB heeft aangekondigd het opkoopprogramma in 2018 te gaan te afbouwen. Hierdoor zullen de marktrentes naar verloop van tijd weer gaan stijgen en waarschijnlijk dus ook de spaarrentes. In eerste instantie zullen alleen de rentes voor langlopende deposito’s omhoog gaan. Voor spaarrekeningen verwachten wij op zijn vroegst eind 2019 / begin 2020 de eerste spaarrenteverhogingen.

Rente inkomsten mislopen is natuurlijk zonde van je geld!Al is het niet veel, elk procent is mooi meegenomen. Vergelijk daarom direct alle spaarrekeningen online en profiteer van de hoogste spaarrente. Sparen hoogste rente vergelijken >>