Spaarrente 2012 en verwachting 2013

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 24 december 2012

2012 is voor de spaarders een zwaar jaar geweest. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Spaarrente.nl. De spaarrentes namen gedurende het jaar af. Dit zorgt er samen met een stijgende inflatie voor dat de waarde van je spaargeld het afgelopen jaar daalde.

Oorzaak daling gemiddelde spaarrente 2012

Haal jij het maximale uit je spaargeld? Vergelijk de rente en voorwaarden van alle banken en op binnen enkele minuten online de rekening met het hoogste rendement. Rente spaarrekening vergelijken >>

Grote boosdoener is volgens Spaarrente.nl de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB-rente, het percentage waartegen banken bij de ECB geld lenen, stond in juli 2012 op 0,75 procent. Dit lage percentage zorgt ervoor dat banken liever geld lenen bij de ECB dan dat zij ‘geld lenen’ van consumenten in de vorm van spaargeld. Hierdoor vergoeden banken nog maar een lage spaarrente.

Aan het einde van 2012 boden Argenta, Knab en WestlandUtrecht Bank de hoogste rente op spaarrekening, namelijk 2,5 procent. Roparco is de aanbieder met de laagste spaarrente: 1,2 procent.

Niet alleen de variabele spaarrente moest eraan geloven, ook de termijndeposito rente kreeg flinke klappen te verwerken. Zo daalde de gemiddelde rente voor een deposito met een looptijd van 1 jaar van 2,93 procent (januari) naar 1,8 procent (december). Vanaf september van dit jaar was de rente van een 1-jaars deposito zelfs lager dan de variabele rente.
Over een 5 jaar deposito kreeg je in januari nog gemiddeld 3,57 procent rente. Dat is gedaald tot 2,73 procent in december. Spaarders met een deposito van 10 jaar ontvangen aan het einde van 2012 gemiddeld nog 2,99 procent rente.

Verwachting spaarrente 2013

Spaarrente.nl verwacht dat de daling van de rentetarieven zich in 2013 voort zal zetten, maar minder snel. De economische verwachtingen voor volgend jaar bieden nog geen aanleiding om de rentepercentages te doen stijgen. En omdat de ECB al een lage rente (0,75%) hanteert, hebben ook zij weinig ruimte om dit percentage nog verder te verlagen. Daardoor wordt de ruimte voor banken om de spaarrentes verder te laten dalen beperkt.

Het ziet er dus naar uit dat 2013 wederom een zwaar jaar voor de spaarder wordt. Zeker zolang de ECB-rente laag blijft, zullen rentestijgingen uitblijven.