Spaarrente 2013: daling zet zich voort

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 24 december 2013

December is traditioneel een tijd van terugblikken op het achterliggende jaar. 2013 was een bedroevend jaar voor spaarders. De spaarrentes daalden het eerste halfjaar gestaag en bleven het tweede halfjaar stabiel op een historisch laag punt staan. Rekening houdend met de inflatie kostte sparen zelfs geld.

Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk direct online alle spaarrekeningen en open binnen twee minuten de spaarrekening met het hoogste rendement. Rente spaarrekening vergelijken >>

Variabele spaarrente 2013 

Kenmerkend voor 2013 is onder meer de rentedaling op variabele spaarrekeningen. Begin januari van 2013 ontving je nog een gemiddelde variabele spaarrente op 1,97 procent. 12 maanden later levert je spaargeld op een vrij opneembare spaarrekening gemiddeld nog maar 1,51 procent op. Sinds juli biedt ook geen enkele bank meer een spaarrekening met een variabele rente van 2 procent of hoger.

Halverwege 2013 stokte de rentedalingen en bevond de gemiddelde spaarrente zich op een stabiel niveau, zo tussen de 1,5 en 1,6 procent. De rente die de drie Nederlandse grootbanken (ING, Rabobank en ABN AMRO) vergoeden over variabel spaargeld, ligt met zo’n 1,2 procent ruim onder dit gemiddelde. Je kunt tot 0,7 procent meer rente verdienen wanneer je spaart bij een niet-grootbank. Ondanks de lage rentestanden blijft het dus zinvol om de rente van spaarbanken te vergelijken.

Tip! Op Sparen.nl kun je zelf van alle banken in Nederland de spaarrekening vergelijken. Zo vind je heel eenvoudig de hoogste rente op een spaarrekening en weet je zeker dat je geen rente-inkomsten misloopt.

Spaarrentes 2013 – Deposito’s

Ook de rente op deposito’s daalde in 2013 gestaag. De gemiddelde rente op een deposito met een looptijd van 1 jaar toonde nagenoeg hetzelfde beeld als de variabele spaarrente. Deze daalde namelijk van 1,89 procent in januari naar 1,55 procent in december. Het verschil is daarentegen dat verschillende banken nog steeds een rente van 2 procent of hoger vergoeden op een 1-jaars deposito. Argenta is hierbij de laatste maanden van het jaar marktleider met een rente van 2,25 procent.

De rentedaling op deposito’s met een looptijd van 5 jaar verliep ongeveer hetzelfde. In januari vergoedden banken in Nederland gemiddeld 2,69 procent, in december was dit nog maar 2,37 procent. Opvallend hierbij is wel dat de rentes vanaf augustus t/m oktober een kleine opleving kende.

Tip! Wil je profiteren van een hoger rendement en je spaargeld vastzetten op een deposito? Vergelijk dan direct alle deposito's en vind eenvoudig online de hoogste depositorente voor de looptijd van je keuze.

Spaarrente 2013 en inflatie

Naast de dalende spaarrentes was ook de hoge inflatie in 2013 geen goed nieuws voor de spaarders. Tot augustus van dit jaar lag de inflatie niet onder de 2,6 procent. Dit hield dus in dat sparen dus vooral geld kostte. De inflatie is de laatste maanden flink gedaald, naar 1,5 procent in november. Het Centraal Planbureau voorspelt dat de inflatie in 2014 uitkomt op 2 procent.