Hoe kun je een pensioengat dichten?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 10 maart 2015

Pensioenexperts stellen dat 70 procent van je laatstverdiende brutoloon voldoende is om tijdens je pensioen van rond te komen. Door uiteenlopende omstandigheden komt het echter vaak voor dat je dit percentage niet haalt, bijvoorbeeld wanneer je werkgever geen pensioenregeling aanbiedt. Mocht je tijdens je loopbaan minder pensioen opbouwen dan nodig, dan is er sprake van een pensioengat. Maar hoe kun je dit pensioentekort aanvullen?

Pensioengat dichten – Banksparen/lijfrente

Wanneer je een pensioengat hebt of wanneer je een pensioentekort verwacht, is het belangrijk dat je op tijd begint met het dichten van dit gat. Hiervoor heb je verschillende manieren. Zo kun je op een fiscaal vriendelijke manier je pensioengat aanvullen met een bankspaarrekening of lijfrenteverzekering. Je stort hierbij eenmalig een kapitaal of legt periodiek bedragen in, die de bank of verzekeraar in termijnen uitkeert op het moment je met pensioen gaat. Je profiteert van belastingvoordeel omdat je pas inkomstenbelasting betaalt op het moment dat de bank/verzekeraar de bedragen uitkeert. Bovendien liggen de belastingtarieven voor AOW’ers lager dan die voor niet-AOW'ers en rekent de Belastingdienst het opgebouwde saldo niet tot je eigen vermogen, waardoor je er geen vermogensrendementsheffing over betaalt.

Tip! Wil je meer weten over deze manieren van een aanvullend pensioen opbouwen? In het artikel ‘Verschil banksparen en lijfrente’ lees je alles wat precies de verschillen zijn en waar je zoal op moet letten.

Pensioengat aanvullen – Zelf sparen of beleggen

Naast deze fiscaal voordelige manieren je pensioentekort aanvullen kun je er ook voor kiezen om te sparen op een gewone spaarrekening of deposito, of om te beleggen. Het nadeel hiervan is echter dat je niet profiteert van de belastingvrijstellingen. Je betaalt dus vermogensrendementsheffing indien het eigen vermogen hoger is dan de vrijstelling. Meer informatie over de mogelijkheden om zelf een aanvullend pensioen op te bouwen lees je in het artikel ‘Aanvullend pensioen opbouwen’.