Slim overstappen verzacht wegvallen ouderentoeslag voor AOW'er

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 31 januari 2016

AOW’ers met meer dan 25.000 euro aan spaargeld, moeten in 2016 fors meer belasting betalen over hun spaargeld. Het wegvallen van de ouderentoeslag zorgt dat ze flink inleveren aan rendement. Toch kunnen vermogende AOW’ers het verlies enigszins compenseren, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Sparen.nl. “Door slim over te stappen van spaarrekening, kunnen zij tot wel 250 euro meer aan rendement overhouden”, stelt Amanda Bulthuis van Sparen.nl.

Loop geen rente-inkomsten mis! Kijk direct waar je de hoogste rente krijgt voor de spaarrekening die past bij jouw wensen en stap over! Rente spaarrekening vergelijken >>

AOW’ er levert rendement in door opheffing ouderentoeslag

Per 1 januari 2016 bestaat de ouderentoeslag niet meer. Deze toeslag zorgde dat AOW’ers met een inkomen tot ongeveer 20.000 euro per jaar een extra bedrag bovenop de vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing mochten tellen. Zij hoefden hierdoor geen of veel minder belasting te betalen over hun vermogen. Een AOW’er met een laag inkomen en 50.000 euro spaargeld hield na de belasting tot 695 euro aan rendement over aan het spaargeld op een spaarrekening, blijkt uit berekeningen van Sparen.nl.

Na het wegvallen van de oudertoeslag betalen AOW’ers, net als iedereen, vanaf een vermogen van 24.437 euro belasting over spaargeld. Deze belasting komt neer op 1,2 procent van het belastbare vermogen. Omdat de spaarrentes historisch laag zijn, 0,6 procent bij ABN AMRO, ING en Rabobank, kun je de belasting niet terugverdienen met rente. AOW’ers met een vermogen van 50.000 euro komen hierdoor zelfs op een negatief rendement van -0,7 procent uit.

Slim overstappen verzacht de pijn

“Als je blijft zitten bij je huidige grootbank, kost sparen je dus geld”, concludeert Amanda Bulthuis van Sparen.nl. Maar gelukkig kan een slimme spaarder veel geld verdienen door over te stappen. Op dit moment biedt Argenta met 1,1 procent de hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening. “Kies je voor deze bank, dan behaal je na aftrek van de belasting een rendement van 243 euro. Overstappen scheelt je dus 250 euro aan rendement”, aldus Bulthuis.

Overstappen van spaarrekening scheelt honderden euro's per jaar!Zorg dat jij geen rente-inkomsten laat liggen. Vergelijk en stap direct over naar de bank die de beste rente biedt voor je spaargeld. Spaarrekening vergelijken >>