Spaarders laten jaarlijks 1,5 miljard aan rente liggen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 31 juli 2013

Door te sparen bij grootbanken, die relatief lage rentes bieden, laten Nederlandse spaarders jaarlijks ruim 1,5 miljard euro aan rente liggen. Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Sparen.nl. “Veel spaarders kiezen voor de gemakkelijkste weg door te sparen bij de grootbank waar ze ook een betaalrekening hebben lopen”, legt Teun van Mullekom van Sparen.nl uit. “De rentes bij kleinere banken liggen echter vaak veel hoger, waardoor spaarders bij de grootbanken een groot bedrag aan rente laten liggen.”

Sparen.nl heeft voor de jaren 2011, 2012 en de eerste helft van 2013 onderzocht hoeveel rente spaarders lieten liggen door te kiezen voor de grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank. Deze drie banken bezitten samen 86 procent van het Nederlandse spaargeld. Omdat de banken over veel spaargeld beschikken en relatief lage rentes bieden, is de winst die te behalen is erg groot. Sparen.nl heeft de rentes die de grootbanken boden voor vrij opneembare spaarrekeningen afgezet tegen de rentes van de top 3 aanbieders over 2011, 2012 en de eerste helft van 2013. Hieruit blijkt dat spaarders per jaar 1,48 tot 1,73 miljard euro aan rente mislopen door te kiezen voor grootbanken in plaats van de top 3 banken.

“Zeker nu de spaarrentes zo laag liggen, loont het dus om goed te vergelijken en voor de hoogste rente te kiezen. In deze tijd is iedere tiende procent extra rente mooi meegenomen”, zegt Van Mullekom. “Even een goede vergelijking maken en overstappen is, zeker via internet, in enkele minuten geregeld. Als je bedenkt dat alle spaarders samen met een kwartiertje extra werk miljarden kunnen verdienen, is dit natuurlijk snel verdiend.”

Lage rente bij grootbanken

De rentes die de grootbanken boden voor vrij opneembaar spaargeld in de onderzochte periode lagen gemiddeld 0,7 procent lager dan bij de top 3 banken. “Dit renteverschil komt onder meer doordat grootbanken meer kosten hebben aan kantoorpanden en personeel dan de kleinere internetbanken. Daardoor kunnen deze laatste hogere rentes bieden , licht Van Mullekom toe. “Daarnaast hoeven grootbanken minder hun best te doen om klanten te trekken. Veel mensen kiezen immers voor sparen bij de bank waar ze een betaalrekening hebben. De kleine banken hebben de hogere spaarrentes dus veel harder nodig als middel om klanten te trekken.”

Deze klanten en daarmee het spaargeld hebben ze vaak hard nodig om activiteiten te financieren. “Bij grootbanken speelt dit nu een minder grotere rol. Ze lenen steeds minder uit en consumenten kiezen steeds vaker voor extra aflossen op hun hypotheek. Daardoor worden ze minder afhankelijk van spaargeld. Omdat ze het spaargeld wat ze aantrekken ook nog eens nauwelijks rendabel kunnen uitzetten op de kapitaalmarkt, zijn er weinig prikkels voor grootbanken om een hogere spaarrente te bieden.”