Sparen en wonen

Niet alleen de aanschaf, ook de onderhoud van een woning kost veel geld. Het is een hele investering, en veel mensen kiezen er daarom ook voor om te sparen voor een woning. In onderstaande artikelen vind je tips en uitleg over het sparen voor een woning.

Artikelen en achtergrond Sparen en wonen

Huis schenken op papier

Redactie Sparen.nl

Wil je je kinderen een bedrag schenken, maar bestaat je vermogen uit je eigen woning? Dan is je huis op papier schenken een mogelijke oplossing. Je schenkt het huis in dat geval aan de kinderen, maar de woning is pas na overlijden voor hen beschikbaar. Tot die tijd woon je dus gewoon zelf in het geschonken huis. Maar waar moet je op letten bij het schenken van een huis op papier en wanneer is het verstandig? Woning schenken aan kind op papier - Voorwaarden. Een eerste voorwaarde is dat je de schenking op papier in een schenkingsakte bij de notaris vastlegt. De notaris registreert in deze akte alle relevante informatie van de schenking. Leg je de schenking op papier niet in een akte vast, dan beschouwt de Belastingdienst de schenking als ongeldig.

Lees verder

Bouwsparen

Redactie Sparen.nl

Als je in de toekomst een eigen huis wil kopen, moet je wellicht zelf spaargeld inleggen. De Commissie Structuur Nederlandse Banken onder leiding van oud-Rabobank-topman Herman Wijffels adviseert namelijk om de maximale hypotheek te verlagen naar 80 procent van de woningwaarde. Het zogenoemde bouwsparen zou ervoor moeten zorgen dat je op een fiscaal vriendelijke manier de overige 20 procent kunt sparen voor de aankoop van je woning. Maar wat is bouwsparen precies?

Lees verder

Extra storting spaarhypotheek loont

Redactie Sparen.nl

Heb je een spaarhypotheek en spaargeld ‘over’? Dan heb je verschillende opties. Je kunt: Een bedrag op de spaarhypotheek bijstorten, Extra aflossen op de spaarhypotheek, Niets doen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat extra storten op de spaarhypotheek de voordeligste optie is. Hoe dat komt en waar je op moet letten bij extra storten op de spaarhypotheek, lees je in dit artikel. Bijstorten spaarhypotheek voordelig. De spaarrente op een (bank)spaarhypotheek is gelijk aan de hypotheekrente. De rentetarieven sparen bevinden zich op dit moment echter op een zeer laag niveau. Daarom kan het de moeite lonen om extra spaargeld te storten in de spaarpolis. De hoge spaarrente komt in geval van bijstorten belastingvrij ten goede aan het spaartegoed, waardoor het saldo sneller toeneemt dan op een gewone spaarrekening.

Lees verder