Belasting tweede huis buitenland

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 15 februari 2015

Heb je een tweede huis in het buitenland, dan dien je dit aan te geven bij de jaarlijkse belastingaangifte in Nederland. Omdat deze tweede woning niet je hoofdverblijf is, valt het in box 3 van het belastingstelsel. Maar wat zijn de belastingregels in box 3 en wat gebeurt er als je in beide landen belastingplichtig bent?

Tweede huis buitenland belasting – Aangifte in box 3

Bij de jaarlijkse belastingaangifte moet je 'de waarde in het economisch verkeer in onbewoonde staat’ op 1 januari van het voorgaande jaar opgeven. Als je een (hypothecaire) lening hebt afgesloten voor de aanschaf of verbouwing van de tweede woning in het buitenland, dan mag je de hoogte van deze lening aftrekken in box 3, waardoor je belastbaar vermogen daalt en je dus minder vermogensrendementsheffing betaalt.

Dubbele belasting tweede huis buitenland

Daarnaast betaal je mogelijk ook belasting over je tweede woning in het land waar de woning gelegen is. Nederland heeft echter een belastingverdrag met veel andere landen gesloten.

In vrijwel alle belastingverdragen staat dat je alleen belasting betaalt in het land van je tweede huis. Toch is het van belang dat je in Nederland belastingaangifte doet over je tweede woning. Je hebt in dat geval namelijk recht op een vrijstelling. Om gebruik te maken van deze vrijstelling, moet je ‘aan buitenlandse belasting onderworpen box-3 vermogen’ aanvinken en hier de waarde en schuld van de woning aangeven. De Belastingdienst brengt deze waarde dan bij de aangifte weer in mindering op de te betalen belasting.

Let op: Controleer of Nederland een belastingverdrag heeft met het land waar je tweede huis gelegen is. De meeste landen waar Nederlanders een tweede huis hebben, zoals Italië, Turkije, België, Frankrijk en Spanje, hebben allemaal een belastingverdrag met Nederland. Voor een overzicht met belastingverdragen en de inhoud hiervan, raadpleeg je het overzicht belastingverdragen. Mocht het land geen belastingverdrag met Nederland hebben, neem dan contact op met een financieel adviseur om te bekijken wat je mogelijkheden zijn om het dubbel betalen van belasting te voorkomen.