Spaarder kiest nauwelijks voor deposito

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op 11 maart 2015

Spaargeld vastzetten op een deposito is de afgelopen jaren steeds minder populair geworden, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Opvallend, want juist nu de rentes maar blijven dalen is een deposito een interessant alternatief, stelt de vergelijkingssite Sparen.nl.

Loop geen rente mis! Een deposito is juist nu interessant, om verder rentedaling op je spaargeld te voorkomen. Vergelijk direct voor de hoogste depositorente >>

“Dat steeds minder spaarders kiezen voor een deposito, komt waarschijnlijk door de historisch lage spaarrentes”, zegt Teun van Mullekom van Sparen.nl. “De spaarrentes zullen voorlopig echter alleen nog maar verder dalen. Door te kiezen voor een kortlopend deposito weet je in elk geval zeker dat de rente op dat deel van je spaargeld de komende tijd niet nog verder daalt. En wie zich niet blind staart op de ‘eigen’ grootbank kan hier zeker nog wat extra rendement behalen.”

Slechts 10 procent spaargeld naar deposito

Sparen.nl bestudeerde de cijfers over het spaargeld van Nederlandse huishoudens die DNB elke maand presenteert. Hieruit blijkt dat van de bijna 14 miljard euro die huishoudens in 2014 gemiddeld elke maand inlegde, slechts 1,4 miljard op een spaardeposito werd gestald. In 2011 ging gemiddeld nog 20,4 procent van de 15,8 miljard euro die elke maand werd gespaard naar een deposito. Sindsdien zijn deposito’s elk jaar minder populair geworden.

Gemiddelde inleg per maand (mln) Gemiddelde inleg spaargeld per maand op deposito (mln) %aandeel deposito's
2011 15.846 3.240 20,4%
2012 15.424 2.708 17,5%
2013 15.865 2.107 13,3%
2014 13.985 1.392 9,95%

Bron: DNB / Sparen.nl

Deposito’s niet populair door lage rente bij grootbanken

Dat spaarders steeds minder geld vastzetten op deposito’s komt volgens Van Mullekom door de lage rentetarieven bij de grootbanken. “Bij de vier grootste banken, ING, ABN AMRO, Rabobank en SNS leveren deposito’s tot en met een looptijd van 5 jaar minder rente op dan de vrij opneembare spaarrekening van deze banken. Voor een 1-jaars deposito liggen de rentes zelfs tussen de 0,01 en 0,4 procent, terwijl de vrij opneembare spaarrekening nog 1 tot 1,35 procent rente oplevert. “Als je je geld vastzet bij deze grootbanken, ben je dus echt een dief van je eigen portemonnee”, zegt Van Mullekom. “Maar dat wil niet zeggen dat deposito’s bij de andere banken geen interessant alternatief zijn.”

Deposito juist nu interessant, maar kijk verder dan je eigen bank!

Naar verwachting zullen de spaarrentes dit jaar nog verder dalen. Door je spaargeld vast te zetten zorg je er in elk geval voor dat de rente over dat geld niet daalt. “Maar kijk dan wel even verder dan je ‘huisbank’”, adviseert Van Mullekom.

De hoogste rente op deposito van 1, 2 of 3 jaar krijg je op dit moment bij LeasePlan Bank. Deze bank biedt respectievelijk 1,8 procent, 2 procent en 2,05 procent rente voor de genoemde looptijden. Andere partijen die hoog in de rente-overzichten voor kortlopende deposito’s staan, zijn Centraal Beheer Achmea en BIGBANK. “Je spaargeld bij deze banken vastzetten levert je dus fors meer rendement op dan die 1 procent die je krijgt op een spaarrekening bij de grootbanken”, zegt Van Mullekom. “En dan heb je ook nog eens het voordeel dat de rente gelijk blijft, terwijl de rente op je spaarrekening dit jaar verder zal dalen.”